Folketingsbeslutningen har følgende ordlyd:
„Folketinget meddeler sit samtykke til, at Danmark tiltræder den på De Forenede Nationers konference i New York i 1961 vedtagne konvention om begrænsning af statsløshed af 30. august 1961."
Forslaget var en genfremsættelse af et i første samling fremsat forslag, hvorfor der henvises til det under B. II., 1. samling, nr. 2, anførte.
Som det fremgår heraf, gav bestemmelsen i konventionens artikel 8, § 3, som omhandler muligheden for at fratage en person statsborgerretten, anledning til visse betænkeligheder, som navnlig Steen Folke (VS) gjorde sig til talsmand for.
Om dette spørgsmål siges i den nye fremsættelse følgende:
„Efter konventionens artikel 8, § 3, skal de stater, der ønsker at bevare adgangen til at fratage en person statsborgerretten af én eller flere af de grunde, der er nævnt i artikel 8, § 3, og som skal indgå i statens lovgivning på det pågældende tidspunkt, ved undertegnelsen, ratifikationen eller tiltrædelsen udtrykkeligt afgive erklæring om, at de ønsker at bevare denne adgang.
Da den danske indfødsretslov ikke indeholder bestemmelser om frakendelse af statsborgerret, og da regeringen heller ikke nærer noget ønske om at opretholde en adgang til eventuelt senere at gennemføre en hjemmel for sådan frakendelse, er det regeringens indstilling, at der fra dansk side ikke skal afgives erklæring efter artikel 8, § 3, i forbindelse med en dansk tiltrædelse af konventionen. Som det fremgår af punkt 5 i bemærkningerne til forslaget til folketingsbeslutning, har heller ikke Norge og Sverige i forbindelse med disse landes tiltrædelse af konventionen afgivet erklæring i henhold til artikel 8, § 3.
Dansk Flygtningehjælp har i anledning af overvejelserne om en dansk tiltrædelse af konventionen udtalt følgende:
„Som samarbejdspartner i Danmark for FNs Højkommissariat for Flygtninge har Dansk Flygtningehjælp gennem flere år støttet højkommissærens opfordring til den danske regering om at søge den omtalte konvention ratificeret ud fra den betragtning, at statsløshed ofte er en side af et flygtningeproblem.
Vi deler den betænkelighed over for konventionens artikel 8, § 3, som den danske regering tidligere har givet udtryk for. Den mulighed for at bevare bestemmelser om frakendelse af statsborgerretten, som denne artikel giver, er beklagelig og stemmer ikke med nordisk retsfølelse.
Artikel 8, § 3, vil imidlertid ikke kunne komme i anvendelse i Danmark, eftersom der ikke i dansk lovgivning er hjemmel for at fratage en person statsborgerskab, medmindre dette er sikret i et andet land.
En ratificering af konventionen vil i relation til Danmark ikke få indflydelse på flygtninges status, det være sig „øst-" eller „vestflygtninge".
Dansk Flygtningehjælp finder, at en ratificering af konventionen om begrænsning af statsløshed — alt taget i betragtning — vil kunne betyde et fremskridt i retning af at begrænse det internationale problem, som statsløshed frembyder."
Ved 1. behandlingen i 2. samling fik forslaget tilslutning fra alle partiers ordførere med undtagelse af Steen Folke (VS), selv om flere af ordførerne delte betænkelighederne ved den nævnte bestemmelse i konventionen.
Steen Folke (VS) var sådan set blevet tilfredsstillende overbevist om, at den danske regering ikke på nogen måde agtede at benytte sig af konventionens artikel 8, § 3, men lagde afgørende vægt på, at andre regeringer kunne benytte sig heraf, og kunne derfor ikke medvirke til forslagets vedtagelse.
Minister Lise Østergaard fremhævede, at højkommissæren for flygtninge havde opfordret til at tilslutte sig konventionen. Hun fandt det rigtigt, at vi tilsluttede os og derigennem gik ind i en opinionsdannelse, som forhåbentlig kunne få disse sager til at forløbe noget bedre.
Ved anden (sidste) behandling vedtoges forslaget enstemmigt med 147 stemmer; 4 medlemmer (VS) stemte hverken for eller imod.