L 69 Forslag til lov om lån til betaling af ejendomsskatter for visse erhvervsvirksomheder.

Samling: 1975-76
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til kommunaludvalget.

Efter lovforslaget skulle kommunalbestyrelsen i alle kommuner bortset fra amtskommuner efter begæring af ejere af erhvervsvirksomheder for en periode af højst 5 år kunne yde lån til betaling af ejendomsskatter m. v., der påhviler de pågældende ejendomme med tilhørende grund, gårdsplads og andre i erhvervsvirksomheden inddragne arealer, i tilfælde af nyetablering af erhvervsvirksomheder, etablering af filialer af allerede eksisterende erhvervsvirksomheder samt i andre tilfælde, hvor særlige omstændigheder — herunder specielt i forbindelse med ejerskifte foranlediget af generationsskifte — forelå. Til sikkerhed for betaling af lånebeløbet med påløbne renter skulle der efter lovforslaget på ejendommen tinglyses et skadesløsbrev med oprykkende prioritet. Når tinglysning var sket, skulle lån kunne ydes, indtil lånebeløbet udgjorde 95 pct. af skadesløsbrevets pålydende, der med tillæg af foranstående prioriteter ikke måtte overstige den for ejendommen ved den senest stedfundne vurdering ansatte ejendomsværdi. Endvidere foresloges det, at lånebeløbene efter udløbet af den tilståede låneperiode skulle henstå uopsigelige fra kommunens side, men forrentes med 7 pct. årlig fra dette tidspunkt. Lovforslaget indeholder endelig nogle bestemmelser af mere administrativ karakter samt bestemmelser om ikrafttræden og revision.

Om baggrunden for lovforslaget hedder det i de ledsagende bemærkninger:

„De seneste års mange virksomhedslukninger har givet anledning til bekymring. Desuden er der registreret en vis tilbageholdenhed med hensyn til etablering af nye virksomheder eller oprettelse af filialer af eksisterende virksomheder.

Den stærkt stigende arbejdsløshed, der samtidig præger det økonomiske billede, har ligeledes givet anledning til bekymring.

De nævnte forhold har bevirket fremsættelsen af en række forslag til bedring af situationen, men da en mærkbar bedring forudsætter flere forskellige indsatser, ønsker centrum-demokraterne at bidrage til en løsning af nogle problemer ved fremsættelsen af nærværende forslag til lov.

Det er erfaringsmæssigt i tiden umiddelbart efter etableringen af en ny virksomhed, at der er mange problemer at overvinde for en sådan virksomhed. Disse vanskeligheder varer i almindelighed i nogle år, indtil virksomheden er tilstrækkelig veletableret.

Da der som indledningsvis anført er konstateret tilbageholdenhed med hensyn til åbning af nye virksomheder — og dermed skabelsen at nye arbejdspladser — anser centrum-demokraterne det for nødvendigt, at der skabes det fornødne lovmæssige grundlag for lokale beslutninger i de enkelte kommuner til at yde den etableringshjælp, som lån til betaling af ejendomsskatter m. m. vil være et eksempel på.

Det er tanken, at de lånte beløb i den tilståede låneperiode skal forblive som en fast prioritet i virksomheden, og at der alene ved låneperiodens udløb svares renter af de lånte beløb.

Ved ejerskifte forfalder hele beløbet til betaling straks undtagen i tilfælde, hvor kommunalbestyrelsen i medfør af undtagelsesbestemmelsen i lovforslagets § 1, stk. 2, nr. 3, måtte have truffet beslutning om en forlængelse af lånet."

Ved 1. behandling kunne hverken indenrigsministeren eller ordførerne fra S, FP, RV, SF og DKP støtte lovforslaget, medens ordførerne fra V, KF og KrF syntes at have nogen sympati herfor, om end der fra deres side var indvendinger mod lovforslagets udformning. Det blev således hævdet, at lovforslaget ville være vanskeligt at administrere, og at en ordning, hvorefter der blev åbnet for billigere lånemuligheder i banker og sparekasser, nok måtte være at foretrække.

Udvalget afgav ikke betænkning over lovforslaget.
Partiernes ordførere
Karl Nielsen (S), Aksel Pedersen (V), Ole Maisted (FP), Aase Olesen (RV), Henning Philipsen (SF), Ritta Ahm (KrF), Karen Thurøe Hansen (KF), Kaj Hansen (DKP) og René Brusvang (CD)