L 58 Lov om beskatning ved fusion af aktieselskaber m.v.

Af: Minister for skatter og afgifter Svend Jakobsen (S)
Samling: 1975-76
Status: Stadfæstet
Lov nr. 647 af 19-12-1975
Efter 1. behandling henvist til skatte- og afgiftsudvalget.

Loven lovfæster de betingelser, hvorunder fusion kan foretages uden at udløse beskatning hos deltagerne, aktionærer eller selskaber m. v., således at skattefri fusion kun i et begrænset antal tilfælde vil kræve særlig tilladelse fra ligningsrådet.

Loven åbner endvidere mulighed for, at de særlige fusionsbeskatningsregler kan anvendes ved sammenslutninger imellem moder- og datterselskaber, de såkaldte "lodrette fusioner". Risikoen for misbrug i forbindelse med sådanne fusioner er gennem de senere års forhøjelser af procentsatsen for den særlige indkomstskat mindsket i en sådan grad, at det er fundet forsvarligt at udvide den hidtidige ordning til også at omfatte disse fusioner.

Loven indeholder i øvrigt særlige regler til at modvirke utilsigtede skattemæssige virkninger. Således skal der indhentes tilladelse fra ligningsrådet, hvor en risiko herfor kan befrygtes på grund af transaktioner mellem de fusionerende selskaber eller mellem selskaberne og deres aktionærer, foretaget inden for en kortere årrække forud for fusionen. Der kan desuden fastsættes særlige vilkår for tilladelsen til fusion i de omhandlede tilfælde.

Foruden aktieselskaber og selskaber af en sådan art som nævnt i § 1, stk. 1, nr. 2, i lov om indkomstbeskatning af aktieselskaber m. v. omfatter loven også kooperative virksomheder m. v., sparekasser, gensidige forsikringsforeninger samt under visse betingelser investeringsforeninger.

Loven finder anvendelse på fusioner, der finder sted den 1. januar 1976 eller senere.

Lovforslaget var i det store og hele en genfremsættelse af et af det konservative folkeparti i folketingsåret 1974-75 (2. samling) fremsat lovforslag, se Folketingsårbog 1974-75, side 569.

Lovforslaget blev ved 3. behandling vedtaget med 137 stemmer mod 17 (SF, DKP og VS).
Partiernes ordførere
Mogens Camre (S), Knud Enggaard (V), Mogens Glistrup (FP), Per Gudme (RV), Arne Bjerregaard (KrF), Ib Stetter (KF) og Knud Jespersen (DKP)