L 57 A Lov om ændring af lov om indkomstbeskatning af aktieselskaber m.v.

(Sparekasser m.v.).

Af: Minister for skatter og afgifter Svend Jakobsen (S)
Samling: 1975-76
Status: Stadfæstet
Lov nr. 645 af 19-12-1975
Efter 1. behandling henvist til skatte- og afgiftsudvalget.

Hovedformålet med loven er på det skattemæssige område at drage konsekvensen af den principielle ligestilling mellem banker og sparekasser, der med virkning fra 1. januar 1975 har fundet sted med hensyn til disse pengeinstitutters virksomhed.

Den skattemæssige ligestilling gennemføres ved, at sparekasserne — der hidtil har været skattefri — fra den 1. januar 1976 undergives beskatning efter reglerne om beskatning af aktieselskaber på linje med, hvad der er tilfældet for bankernes vedkommende.

Loven giver dog regler om en lempeligere beskatning i en overgangsperiode.

Loven indeholder en række overgangsregler af teknisk karakter om fastsættelse af afskrivningsgrundlag for driftsmidler m. v. og om opgørelse af fortjeneste og tab på fast ejendom og værdipapirer, der skal finde anvendelse ved beskatningens indtræden for sparekasser og andelskasser.

Loven giver endvidere hjemmel for skattefrihed for den ved lov af 26. juni 1975 oprettede fond, hvis formål er at yde midlertidig finansieringsbistand til konjunkturramte virksomheder.

Endelig sker der en ændring i reglerne om afregningen af kommunernes andel af selskabsskatten. Hidtil har afregningen til kommunerne skullet finde sted senest 14 dage efter, at skatten er indgået. Denne frist ophæves nu, idet det under arbejdet med at centralisere selskabsskatteopkrævningen har vist sig hensigtsmæssigt at søge antallet af afregninger mellem staten og kommunerne begrænset til højst én pr. måned.

I det oprindelige lovforslag var det også foreslået, at andelskasser blev inddraget under beskatning, men det blev under udvalgsarbejdet besluttet stadig at friholde andelskasser for beskatning.

Lovforslaget blev fremsat og ved 1. behandling behandlet som en del af forslag til lov om ændring af lov om indkomstbeskatning af aktieselskaber m. v. (Sparekasser, andelskasser og investeringsforeninger m. v.).

Imidlertid blev det under udvalgsbehandlingen bestemt, at lovforslaget skulle deles i nærværende forslag og: forslag til lov om ændring af lov om indkomstbeskatning af aktieselskaber m. v. (Investeringsforeninger) (se A.II. nr. 15).

Lovforslaget blev ved 3. behandling vedtaget enstemmigt med 154 stemmer.
Partiernes ordførere
Mogens Camre (S), Knud Enggaard (V), Mogens Glistrup (FP), Niels Henrik Gydemark (RV), Sigurd Ømann (SF), Ib Stetter (KF), Arne Bjerregaard (KrF) og Knud Jespersen (DKP)

Deling af lovforslag L 57

Lovforslag L 57 A er sammen med L 57 B resultatet af delingen af L 57 ved 2. behandlingen.
Se L 57 B Forslag til lov om ændring af lov om indkomstbeskatning af aktieselskaber m.v. (Investeringsforeninger)