L 272 Lov om ændring af lov om børnetilskud og andre familieydelser.

(Indtægtsgraduering af børnetilskud).

Af: Socialminister Eva Gredal ()
Samling: 1975-76
Status: Stadfæstet
Lov nr. 425 af 25-08-1976
Efter 1. behandling henvist til socialudvalget.

Ved loven, der var et led i forliget om indkomstpolitik, jfr. forslag til folketingsbeslutning berom (B.I. nr. 15) er der med ikrafttræden fra 1. april 1977 foretaget indtægtsgraduering af det almindelige, det forhøjede og det ekstra børnetilskud. De to sidstnævnte børnetilskud ydes til børn af enlige forsørgere, ligesom forhøjet børnetilskud i visse tilfælde ydes til børn af pensionister.

Indtægtsgradueringen påbegyndes ved skattepligtig indtægt over 110.000 kr. (regnet som indkomst i indkomståret 1975), således at der fratrækkes 6 pct. af det overskydende beløb. Hvis der oppebæres flere børnetilskud, skal det ene børnetilskud være helt bortfaldet, før indtægtsgraduering af det andet finder sted.

Herudover indeholder loven mindre ændringer, som er konsekvenser af tidligere gennemført lovgivning.

Ifølge lovforslagets bemærkninger anslås besparelsen til 170 mill. kr. i PL-niveau 1975.

I udvalgets betænkning stillede et mindretal (venstres medlemmer af udvalget) ændringsforslag om en liniær (dvs. modsætningen til gradueret) nedsættelse af de nævnte børnetilskud. Dette ændringsforslag blev forkastet.

Det fremgik endvidere af betænkningen, at det under udvalgsbehandlingen havde været overvejet at indføje en dispensationsadgang, således at der kunne ske omberegning inden for året i tilfælde af ændring af indkomstforholdene. Der kunne ikke skabes tilstrækkelig politisk dækning for fremsættelse af et sådant ændringsforslag.

Lovforslaget blev ved 3. behandling vedtaget med 125 stemmer mod 44 (FP, DKP, SF og VS); 9 medlemmer (KF) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Kr. Albertsen (S), Jacob Sørensen (V), Ole Maisted (FP), Grethe Philip (RV), Ebba Strange (SF), Inge Krogh (KrF), Karen Thurøe Hansen (KF), Hanne Reintoft (DKP) og Steen Folke (VS)