L 136 Lov om ændring af lov om tjenestemandspension.

Af: Finansminister Knud Heinesen (S)
Samling: 1975-76
Status: Stadfæstet
Lov nr. 273 af 26-05-1976
Efter 1. behandling hen vist til arbejdsmarkedsudvalget.

Loven, der har virkning fra 1. januar 1973, indeholder en bestemmelse, hvorefter der — mod bortfald af en tjenestemands ret til opsat pension — til Fællesskaberne kan ske overførsel af et beløb, der for hvert pensionsalderår udgør 5 pct. af den pensionsgivende lønningsindtægt på fratrædelsestidspunktet som tjenestemand i staten, folkeskolen og folkekirken med tillæg af 0,15 pct. af de samme løndele for hvert fulde år, ansættelsen som tjenestemand i staten m.v. er sket efter det fyldte 25. år.

Overførselsbeløbet er beregnet efter tilsvarende principper som de beløb, der med finansudvalgets tilslutning kan indgås aftaler om overførsel af mellem staten og kommuner m.v. ved individuelle overgange af tjenestemænd fra staten m.v. til stillinger på tjenestemandsvilkår i kommunerne m.v.

Loven indeholder endvidere en bestemmelse om, at finansministeren efter indhentet udtalelse fra lønningsrådet kan bestemme, at der ved ansættelse af en tjenestemand i staten m.v. i dennes pensionsalder kan medregnes den tid, i hvilken den pågældende efter sit fyldte 25. år har været ansat som tjenestemand under De europæiske Fællesskaber, under forudsætning af, at der fra Fællesskaberne sker overførsel til statskassen af den aktuarmæssige værdi af den pågældendes pensionsrettigheder under Fællesskaberne, eller at der fra den pågældende selv sker indbetaling af den udtrædelsesgodtgørelse, som han måtte have fået udbetalt ved sin fratræden fra stillingen i Fællesskaberne.

Loven er en følge af, at Danmark ved indtræden i De europæiske Fællesskaber er blevet forpligtet til at tilvejebringe hjemmel for, at der ved en dansk tjenestemands overgang til tjenestemandsansættelse i Fællesskaberne kan ske overførsel til Fællesskaberne af den aktuarmæssige værdi af den pågældendes danske tjenestemandspensionsrettigheder.

Ved 1. behandling fik lovforslaget en overvejende velvillig modtagelse, idet dog især Kjærulff-Schmidt (FP) på sit partis vegne måtte tage visse forbehold.

Den af udvalget afgivne betænkning indeholder bl. a. følgende afsnit: „Finansministeren har under et samråd over for udvalget oplyst, at souschefen for EF-Kommissionens afdeling for „Individual Rights, Privileges", Mr. A. Buick, over for finansministeriet, lønnings- og pensionsdepartementet, under en telefonisk drøftelse for nylig har bekræftet, at lovforslaget må anses for en loyal opfyldelse af de forpligtelser, som på dette område påhviler Danmark i henhold til EF-traktaten, jfr. EF-tjenestemandsvedtægten."

Lovforslaget blev af et flertal (udvalget med undtagelse af fremskridtspartiets medlemmer af udvalget) indstillet til vedtagelse uændret. Et mindretal afgav følgende mindretalsudtalelse:

„Et mindretal (fremskridtspartiets medlemmer af udvalget) konstaterer,

at Danmark ikke er traktatligt forpligtet til at gennemføre den foreslåede lovgivning,

at af de øvrige EF-lande har alene England gennemført en aftale med EF vedrørende de i lovforslaget omhandlede forhold,

at der er usikkerhed omkring beskatningsspørgsmålet vedrørende de foreslåede regler, samt

at lovforslaget vedrører et så lille antal personer (ca. 15-25), der i forvejen er langt bedre økonomisk stillet end den almindelige danske befolkning, at det er betænkeligt at gennemføre en ordning, der yderligere begunstiger denne gruppe.

Mindretallet indstiller derfor lovforslaget til forkastelse ved 3. behandling."

Lovforslaget vedtoges ved 3. behandling med 131 stemmer mod 17 (FP).
Partiernes ordførere
Otto Mørch (S), Elsebeth Kock-Petersen (V), Steffen Kjærulff-Schmidt (FP), Ingomar Petersen (RV), Henning Philipsen (SF), Ritta Ahm (KrF), Poul Schlüter (KF) og Ib Nørlund (DKP)