L 5 Forslag til lov om ændring af ligningsloven.

Af: E. Juul-Madsen (KF) , Per Bendix (KF) , Erik Ninn-Hansen (KF) og Ib Stetter (KF)
Samling: 1973-74 (2. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til skatte- og afgiftsudvalget.

Ved lovforslaget foresloges en ændret affattelse af ligningslovens §§ 15 A og 15 B, der var indsat i ligningsloven ved lov nr. 383 af 15. juni 1973. De vigtigste af de ved den foreslåede ændrede affattelse tilsigtede ændringer var følgende:

Ved den foreslåede nye affattelse af § 15 A, stk. 2 og 3, foresloges det, at lejeværdien af bolig i egen ejendom for ejerlejligheder og for enfamilieshuse, der er påbegyndt, eller som har skiftet ejer efter den 8. december 1969, ansættes til 2 ½ pct. af ejendomsværdi til og med 500.000 kr. og 5 pct. af ejendomsværdi ud over dette beløb, medens lejeværdien for enfamilieshuse, der er opført eller påbegyndt tidligere, for indkomstårene 1974, 1975 samt 1976 og senere foresloges ansat til henholdsvis 2 pct., 2 1/4 pct. og 2 ½ pct. af ejendomsværdi til og med 500.000 kr. og 5 pct. af ejendomsværdi ud over dette beløb.

Ved den foreslåede nye § 15 A, stk. 4, foresloges det, at konstateret nettooverskud af værdien af egen bolig ikke skal beskattes.

Ved den foreslåede nye affattelse af § 15 B, stk. 1, foresloges standardfradraget hævet fra 1 pct. til 2 pct. af ejendomsværdien, dog at fradraget ikke kan udgøre mindre end 600 kr. pr. selvstændig lejlighed og ikke overstige 3.000 kr. pr. selvstændig lejlighed. Det foresloges ligeledes, at der indrømmes standardfradrag for ejerlejligheder.

Endelig foresloges det, at de nye regler om lejeværdi og standardfradrag skulle have virkning fra og med indkomståret 1974.

Om formålet med lovforslagets fremsættelse oplyste ordføreren for forslagsstillerne (Juul-Madsen (KF)) ved fremsættelsen bl. a. følgende:

"Lovforslagets mål er at skabe bedre forhold for ejere af egen bolig, hvad enten det drejer sig om parcelhuse, rækkehuse eller ejerlejligheder.

Lovforslaget må tillige ses som en reaktion på det forlig om beskatningen af parcelhusejere m. fl., som blev indgået mellem socialdemokratiet og socialistisk folkeparti i folketingsåret 1972-73. Forslagets enkeltheder er identiske med de forslag, det konservative folkeparti stillede i folketingets skatteudvalg i sidste folketingssamling."

Lovforslaget blev ved 1. behandling behandlet sammen med følgende lovforslag:

forslag til lov om ændring af ligningsloven (af finansministeren) (se A. I. nr. 11),

forslag til lov om ændring af ligningsloven (af Erhard Jakobsen m. fl.) (se A. II. nr. 29) og

forslag til lov om ændring af udskrivningsloven og lov om særlig indkomstskat (af finansministeren) (se A. 1. nr. 10).

Skatte- og afgiftsudvalget, hvortil lovforslaget henvistes, afgav ikke betænkning over dette.
Partiernes ordførere
Egon Jensen (S), Mogens Glistrup (FP), Henning Christophersen (V), Lauge Dahlgaard (RV), E. Juul-Madsen (KF), Erhard Jakobsen (CD), Sigurd Ømann (SF), Jens Møller (KrF), Niels Mølgaard (DR) og Kaj Hansen (DKP)