L 2 Lov om ændring af toldloven.

Af: Finansminister Henry Grünbaum (S)
Samling: 1971-72
Status: Stadfæstet
Lov nr. 32 af 09-02-1972
Efter 1. behandling henvist til udvalg på 17 medlemmer: Risgaard Knudsen [formand], Erik Andersen (Sdrj. amt), K. J. Mortensen, Lone Nielsen [næstformand], Poul Nielson, Buchart Petersen, Birte Weiss, Henning Philipsen, Maigaard, Knud Thomsen, Bendix, Hans Kjær, Jens Peter Jensen, A. Chr. Andersen, Holmberg, Dagmar Andreasen og Skovmand.

Ved loven indføjes en bemyndigelse for finansministeren til at tillade, at der i havne, der er basishavne, og hvor der ikke er oprettet frihavn, kan oprettes toldoplag, hvor varer kan opbevares i uberigtiget stand i indtil 1 år efter indførslen.

I bemærkningerne til lovforslaget er begrebet basishavn defineret, og ifølge denne eksisterer der to i Danmark, nemlig i København og i Århus. Loven betyder således, at der kan oprettes toldoplag i Århus, hvor indførte varer kan opbevares i uberigtiget stand i indtil 1 år efter indførslen.

Det oprindelige lovforslag indeholdt også visse ændringer til toldtariffen som følge af ændringer i Bruxelles-nomenklaturen. Disse blev efter forslag af finansministeren udtaget af nærværende forslag, idet de var optaget i et andet forslag til lov om ændring af toldloven, se nærmest følgende sag.

Ved 1. behandling fik lovforslaget stort set en velvillig modtagelse, dog udtrykte ordføreren for det radikale venstre bekymring over, at lovens tekst ikke direkte udtrykte, at der alene kan oprettes toldoplag i Århus. Samme synspunkt blev udtrykt af socialistisk folkepartis ordfører og af Aksel Larsen (SF), idet dette kunne medføre, at andre havnebyer også ønskede denne status, hvorved mange af de fordele, der er opnået ved toldreformen, kunne gå tabt. (Lov nr. 524 af 18. december 1970, folketingsårbog 1970-71 side 93 og folketingsårbog 1969-70 side 463).

I overensstemmelse hermed stillede det radikale venstres medlemmer af udvalget ændringsforslag om, at lovens tekst præciserer, at det alene er i Arhus, der kan oprettes toldoplag, hvilket ændringsforslag blev tiltrådt af socialistisk folkepartis medlemmer af udvalget.

Ved 3. behandling blev lovforslaget enstemmigt vedtaget med 113 stemmer, medens 19 medlemmer (det radikale venstre og dele af socialistisk folkepartis medlemmer) tilkendegav, at de hverken stemte for eller imod.
Partiernes ordførere
Karl Johan Mortensen (S), Knud Thomsen (KF), Jens Peter Jensen (V), Dagmar Andreasen (RV) og Jens Maigaard (SF)