L 5 Lov om ændring af ligningsloven.

(Ændringer i forbindelse med lov om beskatningen af pensionsordninger m. v.).

Af: Finansminister Poul Møller (KF)
Samling: 1970-71
Status: Stadfæstet
Lov nr. 279 af 09-06-1971
Efter 1. behandling henvist til samme udvalg som forslag til lov om beskatningen af pensionsordninger m. v., se side 82.

Efter 2. behandling henvist til fornyet udvalgsbehandling.

Ved loven foretoges enkelte ændringer i lov om påligningen af indkomst- og formueskat til staten, jfr. lovbekendtgørelse nr. 348 af 17. juli 1970.

Som ny paragraf i ligningsloven indføjedes:

,,8 14 F. Ved opgørelsen af en arbejdsgivers skattepligtige indkomst kan inden for de grænser, der er angivet i stk. 4, fradrages bidrag til en fond, hvis formål er at betrygge eller forbedre kårene for personer, der er eller har været ansat i arbejdsgiverens virksomhed, eller deres pårørende, såfremt betingelserne i stk. 2 og stk. 3 er opfyldt.

Stk. 2. Fondens vedtægter skal godkendes af finansministeren.

Stk. 3. Hvis arbejdsgiveren yder bidraget ved at påtage sig en gældsforpligtelse over for fonden, fradrages et beløb svarende til fordringens kursværdi ved stiftelsen. Fradragsretten er betinget af, at virksomhedens aktiver overstiger passiverne med mindst 20 pct. i den senest opgjorte skattepligtige formue, for aktieselskaber m. v. i selskabets status ved udgangen af det senest afsluttede regnskabsår opgjort efter reglerne i statsskattelovens §§ 12-14.

Stk. 4. Bidragene kan kun fradrages i det omfang, de ikke medfører, at kapitaler, der tilhører fonds efter stk. 1 eller fonds, der omfattes af § 52 i lov om beskatningen af pensionsordninger m. v., eller er godkendt efter § 21 i lov om beskatningen af renteforsikringer m. v., tilsammen overstiger halvdelen af arbejdsgiverens samlede lønudgifter i det senest afsluttede indkomstår. Hvis fonden eller fondene alene vedrører nogle af arbejdstagerne i virksomheden, kommer kun den hertil svarende del af lønudgifterne i betragtning. Finansministeren kan tillade, at den nævnte beløbsgrænse forhøjes, dog højst til 75 pct.

Stk. 5. Bidrag til fonds efter stk. 1 kan ikke fradrages efter reglerne i § 14, stk. 2."

Denne bestemmelse har sammenhæng med § 52 i den samtidig gennemførte lov om beskatningen af pensionsordninger m. v. Ved udformningen af regler om fradragsret for en arbejdsgivers bidrag til hjælpe- og understøttelsesfonds har man fundet det rigtigst fremtidig at skelne mellem fonds, som har pensionslignende formål, og andre sociale fonds. Det er endvidere fundet rigtigst at optage reglerne om de pensionslignende fonds i pensionsbeskatningsloven, medens reglerne om fradragsret for en arbejdsgivers bidrag til andre sociale fonds er optaget i ligningsloven som § 14 F.

Ifølge ændringsforslag i folketingsudvalgets betænkning er endvidere som § 16 E i ligningsloven indføjet en bestemmelse, der er enslydende med den nye § 3 A, der samtidig indføjedes i lov om særlig indkomstskat m. v., hvorfor der henvises til omtalen heraf nedenfor side 77.

Forslaget fremsattes og behandledes i folketinget sammen med forslaget til den ovennævnte lov om beskatningen af pensionsordninger, jfr. nedenfor side 82. Ved 3. behandling vedtoges lovforslaget med den nævnte ændring enstemmigt med 82 stemmer (KF, V og RV). 60 medlemmer (S, SF, VS, DK, Rosing og Djurhuus) undlod at stemme.
Partiernes ordførere
Henry Grünbaum (S), Erik Haunstrup Clemmensen (KF), Jørgen Langkilde (KF), Niels Andersen (V), Helge von Rosen (RV), Sigurd Ømann (SF) og Hanne Reintoft (DKP)