L 151 Forslag til lov om ændring af lov om skattemæssige afskrivninger m. v.

Samling: 1970-71
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til samme udvalg som det af finansministeren fremsatte forslag til lov om ændring af kildeskatteloven m. fl. lovforslag, se side 73.

Lovforslaget, der var enslydende med det af de samme forslagsstillere i foregående folketingssamling fremsatte lovforslag, jfr. folketingsårbog 1969-70, pag. 494, gik ud på at ophæve særreglerne i lov om skattemæssige afskrivninger m. v., jfr. lovbekendtgørelse nr. 604 af 23. december 1969, om afskrivning på skibe til erhvervsmæssig brug, således at disse skibe i afskrivningsmæssig henseende sidestilles med andre driftsmidler.

Ifølge bemærkningerne til lovforslaget anså forslagsstillerne de gældende regler om forskudsafskrivning på skibe for uhensigtsmæssige, da de opfordrer til investeringer, der er unødige og urentable, og uden at investeringernes samfundsmæssige værdi bedømmes.

Endvidere foresloges reglerne om bygningsafskrivning, som forslagsstillerne betragtede som en skjult erhvervsstøtte til ofte uhensigtsmæssige investeringer, ophævet.

Endelig foresloges de særlige regler i afskrivningslovens afsnit IV A om forskudsafskrivning på visse store investeringer i maskiner m. v. og bygninger ophævet. Reglerne betragtedes af forslagsstillerne som uhensigtsmæssige kontanttilskud til store investeringer, der modregnedes i skatten.

Lovforslaget behandledes i folketinget sammen med de side 345ff omtalte tre af de samme forslagsstillere fremsatte lovforslag. Ved 1. behandling afviste finansministeren forslagene, hvis vedtagelse efter hans opfattelse ville virke ødelæggende på den erhvervsmæssige og beskæftigelsesmæssige udvikling i landet. Også fra Grünbaum (S), Asger Jensen (KF), Jens Foged (V) og Helge von Rosen (RV) mødte forslagene afvisning, idet Grünbaum dog udtrykte sympati for forslaget om en gradvis ophævelse af adgangen til skattemæssig nedskrivning på bindende kontrakter. Man ville dog gerne under en udvalgsbehandling af lovforslagene se på eventuelle urimeligheder i forbindelse med de omhandlede love. Ømann (SF) og Hanne Reintoft (DK) havde sympati for lovforslagene, der dog efter deres opfattelse gik for vidt m.h.t. bygningsafskrivninger.

Efter 1. behandling henvistes lovforslagene til udvalget angående forslag til lov om ændring af kildeskatteloven. Udvalgets behandling af lovforslagene blev imidlertid ikke tilendebragt inden samlingens slutning.
Partiernes ordførere
Henry Grünbaum (S), Asger Jensen (KF), J. E. Foged (V), Helge von Rosen (RV), Sigurd Ømann (SF), Erik Sigsgaard (VS) og Hanne Reintoft (DKP)