L 114 Lov om projektering af en ny fast forbindelse over Storstrømmen med tilsluttende motorvejsanlæg.

Af: Minister for offentlige arbejder Ove Guldberg (V)
Samling: 1969-70
Status: Stadfæstet
Lov nr. 269 af 04-06-1970
Ved loven bemyndiges ministeren for offentlige arbejder til at projektere en motorvej fra Svennerup Skov syd for landevejen Næstved-Rønnede mod syd i en linje vest for hovedlandevejen A 2 København-Rødby til Udby, hvor linjen skærer den eksisterende hovedlandevej, videre om Ørslev over Kalvestrømmen på bro til Farø, videre over Storstrømmen (Sortsø Gab) på bro til Falster og videre til Ravnsø.

Det anlæg, der ved loven gives bemyndigelse til at projektere, indgår i den planlagte sydmotorvej fra København til Rødby, hvor der herefter kun mangler projekterings- eller anlægslov for en ny Guldborgsundbro med tilsluttende motorvejsanlæg.

Spørgsmålet om placeringen af en ny fast forbindelse over Storstrømmen havde været behandlet af et under ministeriet for offentlige arbejder nedsat udvalg, der afgav sin betænkning i november 1969. Udvalget behandlede 4 forslag til linjeføring. Disse 4 forslag var en linje over Orenæs, en linje over Masnedø, en linje over Farø med vestlig linjeføring på Sjælland og en linje over Farø med en østlig linjeføring. Det fremsatte lovforslag var identisk med Farø-linjen vest. Denne linje er lidt længere og lidt dyrere end de andre linjer. Udgiften var opgjort til 423,2 mill. kr. I ministerens fremsættelsestale siges det, at Farø vest linjen medfører en række særlige for dele, bl. a. i egns- og byudviklingsmæssig henseende.

Udgifterne til projekteringen var i lovforslagets bemærkninger beregnet til ca. 14 mill. kr. med prisniveau 1968.

Forslaget fik ved 1. behandlingen en velvillig modtagelse, og trafikudvalget — som forslaget henvistes til — indstillede det enstemmigt til vedtagelse.

Ved 2. behandling udtalte Arne Larsen (SF), at han på grundlag af en henvendelse til udvalget fra bibliotekar, cand. mag. Carl E. Andersen var interesseret i, at vejsystemet over Falster blev udformet, således at Nykøbing Falsterområdet og det sydlige Falster blev bedre tilgodeset end efter forslaget. Han foreslog derfor, at der kun blev givet projekteringslov for vejanlægget på Sjælland over Storstrømmen ved Farø til Ravnsø på Falster. Ministeren stillede sig positiv til det af Arne Larsen rejste problem, og lovforslaget blev på ny henvist til udvalget. I tillægsbetænkningen stillede ministeren forslag om, at ordene „og videre syd om Nørre Alslev til Sundby" blev ændret til „og videre til Ravnsø." Ved 3. behandling blev dette ændringsforslag vedtaget. Derefter blev lovforslaget vedtaget enstemmigt med 146 stemmer; 3 medlemmer afholdt sig fra at stemme.
Partiernes ordførere
Svend Horn (S), Svend Aage Fanger (KF), Gustav Holmberg (V), Jens Bilgrav-Nielsen (RV) og Arne Larsen (SF)