Lovforslaget bygger på den betænkning vedrørende revision af stempel- og tinglysningsafgiftslovgivningen, som er afgivet i 1960 af et af finansministeren i 1952 nedsat sagkyndigt udvalg (betænkning nr. 265/1960).
Af betænkningen fremgår det, at det har været overvejet at slå de to afgifter sammen til én, enten ved at ophæve stempelafgiften og forhøje tinglysningsafgiften eller ved at ophæve tinglysningsafgiften og forhøje stempelafgiften.
I lovforslaget har man valgt at indarbejde de gældende tinglysningsafgifter i stempelafgiften, da dette ikke vil medføre større ændringer i afgiftsbyrdens fordeling på de enkelte dokumenarter. Denne forenkling vil indebære administrative fordele og være en lettelse for de afgiftspligtige. Også afgifter ved registrering af skibe og for optagelse i rettighedsregistret over luftfartøjer er indarbejdet i forslaget, således at gældende afgiftsregler for disse områder kan ophæves.
Ifølge lovens § 1 og § 9, stk. 1, er der kun stempelpligt for de dokumenter, der nævnes i loven, eller som indholdsmæssigt ganske sidestilles med de som stempelpligtige nævnte dokumenter.
Efter loven skal afgift kun svares, såfremt den udgør 1 kr. eller mere (undtagen for veksler, forsikringspolicer og lodsedler).
I loven er endvidere det hidtil gældende system med 3 afgiftsklasser forladt. Afgiften er her overalt direkte angivet i den enkelte bestemmelse. Den gældende 3. klasses takst er forhøjet til en promille, til gengæld er en række dokumenter, som hidtil er blevet stemplet med 3. klasses takst, blevet helt afgiftsfrie, dette gælder f. eks. forsørgelseskontrakter, lejekontrakter om løsøre, købekontrakter om værdipapirer, gavedokumenter (bortset fra fast ejendom) og dokumenter om overdragelse af løsøre, good-will eller ophavsrettigheder, når vederlaget ikke overstiger 10.000 kr.
Der er i loven sket en forenkling i reglerne for beregningen af stempelafgifter på ægtepagter, skøder til selskaber og foreninger, dokumenter vedrørende interessentskabs (sameje)forhold og lejekontrakter. Lovens kap. 2.
Lovforslaget fik tilslutning fra alle ordførerne i folketinget.
Under udvalgsbehandlingen stillede ministeren forskellige ændringsforslag og et flertal i udvalget (S, KF, V og RVs medlemmer) indstillede lovforslaget til vedtagelse med de af finansministeren foreslåede ændringer. Et mindretal (SF) ønskede indført afgiftsfritagelse for skøder og prioriteringsdokumenter i det almennyttige boligbyggeri. Endvidere skulle lejekontrakter om bolig fritages for stempelafgift.
Lovforslaget blev ved 3. behandling vedtaget enstemmigt med 126 stemmer.