L 131 Lov om ændring af forskellige lovbestemmelser om fortrinsret i tilfælde af konkurs m. v.

Af: Justitsminister K. Thestrup (KF)
Samling: 1968-69
Status: Stadfæstet
Lov nr. 333 af 18-06-1969
Loven knytter sig til lov om ændring af lov om konkurs m. v. (Konkursordenen). Se nærmest foregående sag. Ændringen af konkursloven indebærer, at en lang række separatist- og fortrinsrettigheder, som havde hjemmel dels i konkursloven, dels i den øvrige lovgivning, bortfaldt. De hertil knyttede lovændringer i andre love end konkursloven blev foretaget ved denne lov.

I udvalgets betænkning hedder det, at udvalget har bemærket sig, at medens sikkerheds- og fortrinsretten for statens krav på skatter og afgifter i øvrigt afskaffes, så opretholdes bestemmelsen i vægtafgiftslovens § 14, stk. 2 og andre lignende bestemmelser, der giver staten sikkerhed i de genstande, hvorpå afgiften hviler, med den følge, at staten for disse afgifters vedkommende fortsat vil få dækning forud for skyldnerens øvrige kreditorer, herunder også lønkreditorerne. Det siges endvidere, at udvalget har overvejet, om en opretholdelse af disse bestemmelser er forenelig med den styrkelse af lønkreditorernes og de øvrige kreditorers stilling, som ligger bag forslaget. Udvalget henstiller, at dette spørgsmål snarest tages op til overvejelse.

Ved 3. behandling blev lovforslaget vedtaget med 159 stemmer, medens 2 (Rosing og Djurhuus) afholdt sig fra at stemme.
Partiernes ordførere
K. Axel Nielsen (S), Palle Simonsen (KF), Per Federspiel (V), Helge von Rosen (RV), Poul Dam (SF), Sigurd Ømann (SF) og Svend Erik Kjær Rasmussen (VS)