L 51 Forslag til lov om kommunernes styrelse.

Af: Indenrigsminister Hans Erling Hækkerup (S)
Samling: 1967-68 (1. samling)
Status: Bortfaldet
Lovforslaget var identisk med det i folketingsåret 1966-67 to gange fremsatte lovforslag (årbog 1966-67, side 453-454 og side 498-499) og således stort set uændret i forhold til forslaget, som det blev fremsat allerede i folketingsåret 1965-66, og hvorom henvises til omtalen i årbog 1965-66, side 437-442.

Ved fremsættelsen af lovforslaget oplyste indenrigsministeren, at han under lovforslagets videre behandling ville fremkomme med forslag om visse ændringer og tilføjelser, idet der siden lovforslagets seneste fremsættelse var sket en række ændringer i den øvrige lovgivning af betydning for styrelsesloven, ligesom indenrigsministeriet havde modtaget opfordringer og henvendelser fra folketingets ombudsmand, organisationer og kommuner.

Ministeren fremhævede, at det ville være af stor betydning for det videre arbejde med de mange problemer, der knytter sig til kommunalreformen, herunder opgavefordelingen mellem staten og kommunerne, at den nye styrelsesordning kunne blive fastlagt så hurtigt som muligt. Hertil kom, at den nye styrelseslov vil nødvendiggøre ændringer i speciallovgivningen i ret betydeligt omfang, og at disse ændringer gerne skulle kunne træde i kraft i 1970 samtidig med styrelsesloven. Endelig nævnte ministeren, at der måtte levnes kommunerne en rimelig tid til at sætte sig ind i og indrette sig efter de nye bestemmelser.

Lovforslaget, der ved 1. behandling i folketinget på ny fik en gennemgående velvillig modtagelse, henvistes til behandling i et udvalg, der ikke nåede at afgive betænkning, inden folketingsvalget blev udskrevet.
Partiernes ordførere
Johs. Herløv Larsen (S), O. Vestergaard Poulsen (KF), P. E. Eriksen (V), Svend Lund (SF), Arthur Jakobsen (RV) og Poul Antonsen (LC)