R 1 Redegørelse i henhold til grundlovens § 38 for rigets almindelige stilling og de af regeringen påtænkte foranstaltninger.

Afgivet af: Statsminister J. O. Krag (S)
Samling: 1966-67 (1. samling)
Status: Forhandlet
Denne redegørelse var i modsætning til, hvad der tidligere har været tilfældet, delt i en mundtlig fremstilling (åbningstalen), omhandlende de mere principielle synspunkter, og en skriftlig, i hvilken der blev givet en detaljeret oversigt over regeringens planer på en lang række områder.

Det var, efter hvad der anføres i den skriftlige fremstilling, „regeringens forventning, at denne fremgangsmåde vil tjene et nyttigt formål ved at lade hovedlinjerne træde klarere frem — uden at lade dette ske på bekostning af redegørelsens fyldighed. Det er imidlertid indlysende, at den skriftlige fremstilling indgår i regeringens arbejdsplaner på lige fod med den mundtlige. Derfor bør den tillægges samme vægt i det hverdagens arbejde, der i dag indledes her i folketinget."

Redegørelsen, hvis mundtlige del i uddrag findes gengivet side 40, efterfulgtes i overensstemmelse med, hvad der foreskrives i den nævnte grundlovsparagraf, af en forhandling, åbningsdebatten.

Som ordførere talte: Peter Nielsen (S), Poul Hartling (V), Poul Møller (KF), Hilmar Baunsgaard (RV), Aksel Larsen (SF), Iver Poulsen (Uafh), Niels Westerby (LO) og Knud Hertling (Grønl). Herudover havde Mohr Dam (S) samt følgende ministre ordet: statsministeren, udenrigsministeren, finansministeren, indenrigsministeren og ministeren for Grønland.

Under forhandlingen stillede Poul Møller følgende forslag om motiveret dagsorden:

„Idet folketinget opfordrer regeringen til med virkning for skatteåret 1967-68 at udarbejde og fremsætte lovforslag, der mildner beskatningen af indkomststigninger,

fortsætter tinget behandlingen af den på dagsordenen opførte sag."

Hertil stillede Aksel Larsen følgende ændringsforslag:

„Ordene „der mildner beskatningen af indkomststigninger" ændres til: „der ved afskaffelse af skattefradragsreglen mildner beskatningen af indkomststigninger"."

Et andet ændringsforslag, som stilledes af Peter Nielsen, gik ud på følgende:

„Efter ordene „mildner beskatningen af indkomststigninger" tilføjes: „og til at overveje alle problemer i forbindelse hermed."

Efter forhandlingens slutning vedtoges det af Peter Nielsen, stillede ændringsforslag enstemmigt.

Aksel Larsens ændringsforslag ansås derefter som bortfaldet.

Sluttelig vedtog tinget enstemmigt med 150 stemmer det foreliggende forslag om motiveret dagsorden i den ændrede, sålydende affattelse:

„Idet folketinget opfordrer regeringen til med virkning for skatteåret 1967-68 at udarbejde og fremsætte lovforslag, der mildner beskatningen af indkomststigninger og til at overveje alle problemer i forbindelse hermed,

fortsætter tinget behandlingen af den på dagsordenen opførte sag .
Partiernes ordførere
Peter Nielsen (S), Poul Hartling (V), Poul Møller (KF), Aksel Larsen (SF), Hilmar Baunsgaard (RV), Knud Hertling (UFG), Iver Poulsen (U) og Niels Westerby (LC)