L 17 Lov om forhøjelse af indkomstskatten af aktieselskaber m. v.

Af: Finansminister Poul Hansen (Kalundborg) (S)
Samling: 1964-65
Status: Stadfæstet
Lov nr. 91 af 31-03-1965
Loven går ud på at forhøje indkomstskatten for de i lov om indkomstbeskatning af aktieselskaber m. v., j fr. lovbekendtgørelse nr. 377 af 20. december 1961, omhandlede aktieselskaber, kooperative virksomheder og andre foreninger m. v. med 20 pct. Forhøjelsen skal kun opkræves for ét skatteår, skatteåret 1965-66. Mens den ordinære selskabsskat forfalder til betaling pr. 1. november med 20. november som sidste rettidige betalingsdag, forfalder forhøjelsen til betaling den 1. december 1965 med sidste rettidige betalingsdag den 20. januar 1966.

Forhøjelsen behandles i øvrigt efter samme regler som den ordinære selskabsskat. Det betyder bl. a., at halvdelen af beløbet kan fradrages ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst, ligesom de almindelige regler om fordelingen af skatten mellem staten og kommunerne finder anvendelse på forhøjelsen, så at kommunerne for skatteåret 1965-66 vil modtage 3/20 også af den midlertidige forhøjelse af selskabsskatten.

Det oprindeligt fremsatte lovforslag afveg på flere punkter fra loven i dens endelige formulering. Således var det foreslået, at forhøjelsen fuldt ud skulle tilfalde statskassen. Når dette ændredes, skyldtes det et ønske om for finansåret 1965-66 at give kommunerne erstatning for bortfaldet af forlystelsesafgiften. Endvidere var ifølge lovforslagets oprindelige formulering forhøjelsens forfaldsdag den 3. januar 1966. Ændringen af denne dato til 1. december 1965 gjorde det muligt for selskaber og foreninger med kalenderåret som regnskabsår at bringe halvdelen af forhøjelsen til fradrag ved indkomstopgørelsen for 1965, hvilket fandtes rimeligt. Lovforslaget fik sin endelige formulering efter et af finansministeren i folketingsudvalgets betænkning fremsat ændringsforslag, der ved lovforslagets 2. behandling vedtoges med 99 stemmer, mens 80 medlemmer undlod at stemme.

Lovforslaget fremsattes og behandledes i folketinget sammen med forslag til lov om ændringer i lov om afgift af spiritus, vin og øl samt i lov om forskellige forbrugsafgifter m. fl. lovforslag, og der henvises herom til omtalen nedenfor under nr. 26.

Ved 3. behandling vedtoges det ændrede lovforslag med 99 stemmer mod 77 (V, KF og Uafh); 3 medlemmer (de 2 grønlandske og 1 færøsk medlem) tilkendegav, at de hverken stemte for eller imod.
Partiernes ordførere
Peter Nielsen (S), Henry Christensen (V), Poul Møller (KF), Aksel Larsen (SF), Hilmar Baunsgaard (RV), Iver Poulsen (U), Johan Asmussen (U) og Knud Hertling (UFG)