L 36 Lov om ind- og udførsel af fisk.

Af: Fiskeriminister A. C. Normann (RV)
Samling: 1960-61 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 98 af 19-04-1961
Lov nr. 197 af 18. maj 1960 om ind- og udførsel af fisk, der findes gengivet i årbog 1959-60, side 189, udløb 30. juni 1961. Dens gyldighedstid forlænges ved nærværende lov til 30. juni 1963.

I bemærkningerne til lovforslaget hedder det:

„Bortset fra den inden for Den europæiske Frihandelssammenslutning, EFTA, påbegyndte frigørelse af handelen med visse industrielt forarbejdede fiskeriprodukter er der ikke sket afgørende fremskridt med hensyn til liberalisering af handelen med fisk og fiskeriprodukter i tiden efter den gældende lovs ikrafttræden. På nærværende tidspunkt foreligger endnu ikke oplysninger om den fælles fiskeripolitik, der ifølge Rom-traktaten skal udformes inden for Det europæiske Fællesmarked, og om hvilke virkninger denne vil kunne få for vor samhandel med medlemslandene.

Hertil kommer, at det foreløbigt er usikkert, hvilken virkning den nu vedtagne omdannelse af Den europæiske økonomiske Samarbejdsorganisation, OEEC, vil få med hensyn til den hidtil opnåede liberalisering af samhandelen.

Under henvisning til foranstående må det anses for påkrævet at bibeholde den i forslaget indeholdte bemyndigelse for fiskeriministeren til at regulere ind- og udførslen af fisk og fiskevarer.

Den i den gældende lov indeholdte bemyndigelse for fiskeriministeren til at fastsætte særlige regler for udførslen med det formål at sikre og fremme afsætningen har især været anvendt i forbindelse med den gennem nogle år eksisterende ordning vedrørende eksport af damørred, jfr. fiskeriministeriets bekendtgørelse af 28. maj 1955 om udførsel af damørred. Den nævnte ordning er ophævet i 1960, idet der ikke skønnedes for tiden at være den efter fiskeriministeriets opfattelse fornødne tilslutning i ørrederhvervet til ordningens fortsættelse. Uanset dette må det imidlertid anses for ønskeligt, at den nævnte hjemmel opretholdes således, at der fortsat er den fornødne lovhjemmel til stede til at kunne imødekomme berettigede ønsker fra fiskerierhvervet eller dele heraf om bistand til at gennemføre foranstaltninger til at fremme eksporten."

Lovforslaget vedtoges uændret og enstemmigt uden forudgående udvalgsbehandling.
Partiernes ordførere
Chr. Christiansen (S), Kristen Østergaard (V), Hans Baagø-Hansen (KF), Anders Storgaard (SF), Jens Peter Jensen (RV) og Arne Bertelsen (U)