L 60 Lov om ændring i lov om sygehusvæsenet m. v.

Af: Indenrigsminister Søren Olesen (DR)
Samling: 1957-58
Status: Stadfæstet
Lov nr. 97 af 18-04-1958
Ved loven foretages sådanne ændringer i lov nr. 71 af 27. februar 1946 om sygehusvæsenet, således som denne senest var blevet ændret ved lov nr. 46 af 8. marts 1957, at størrelsen af statens tilskud til kommunernes drift af sygehuse ajourføres, ligesom der foretages en mindre ændring med hensyn til fordelingsgrundlaget.

Tilskuddets størrelse fastsættes således, at kommunerne som hidtil får dækket ca. 60 pct. af deres tilskudsberettigende udgifter, og det samlede tilskud udbetales fortsat med halvdelen som indbyggertilskud og halvdelen som sygedagstilskud. Herved sker der følgende ændringer i tilskudsbeløbene i forhold til den størrelse, disse fik ved forannævnte ændringslov nr. 46 af 8. marts 1957:

1. Sygedagstilskuddet forhøjes fra 10 kr. til 11 kr.

2. Indbyggertilskuddet forhøjes fra 20 kr. til 20 kr. 65 øre.

Hvad angår tilskuddet pr. indbygger, foretages ved loven den ændring med hensyn til beregningsgrundlaget, at dette fremtidigt skal være det af det statistiske departement pr. 1. juli i året forud for det regnskabsår, tilskuddet vedrører, beregnede registerfolketal, mens man hidtil er gået ud fra folketallet ved den sidste almindelige folketælling. Herved vil stærkt voksende kommuner som f. eks. Københavns amtskommune hurtigere få forhøjet deres andele i indbyggertilskuddet, således at disse altid vil komme til at svare til kommunernes virkelige indbyggertal.

Som følge af, at den fælleskommunale udligningsfond ved lov nr. 25 af 5. februar 1958 er ophævet og de fonden påhvilende forpligtelser dermed overtaget af staten, er enkelte bestemmelser af administrativ karakter, f. eks. vedrørende anvisning af tilskud, frister for indsendelse af regnskaber m. v., der hidtil har været indeholdt i loven om den fælleskommunale udligningsfond, optaget i sygehusloven, ligesom det i selve den formelle affattelse af den heromhandlede ændringslov er præciseret, at tilskuddene ydes direkte af statskassen mod som hidtil af udligningsfonden.

Lovforslaget, der ved, 1. behandling opnåede tilslutning fra samtlige partier, blev ved 3. behandling vedtaget enstemmigt med 148 stemmer.
Partiernes ordførere
Johs. E. Larsen (S), P. B. Thisted Knudsen (V), N. Gottschalck-Hansen (KF), Jacob Kirkegaard (RV), Helge Madsen (DR) og L. Lynnerup Nielsen (DKP)