L 37 Lov om sundhedskontrol med planteskoleplanter.

Af: Landbrugsminister Karl Skytte (RV)
Samling: 1957-58
Status: Stadfæstet
Lov nr. 65 af 26-03-1958
Ved loven videreføres og udvides den frivillige planteskolekontrol, der siden foråret 1953 har været udøvet i henhold til bekendtgørelse nr. 148 af 27. april 1953. Denne frivillige kontrol, der dog var en nødvendighed, dersom planterne ønskedes eksporteret, var efterhånden udstrakt til at omfatte ca. 80 pct. af produktionen af planteskoleplanter. Ved loven inddrages under kontrollen således yderligere de sidste ca. 20 pct., der hidtil kun har kunnet sælges til hjemmemarkedet. Herved vil køberne af planteskoleplanter være sikre på, at planternes sundhedstilstand er blevet kontrolleret, ligegyldigt hos hvem de køber planterne, og alle producenterne vil komme til at bære de samme byrder.

Loven sigter kun på den erhvervsmæssige fremstilling og omsætning, herunder fordeling, af planteskoleplanter, men omfatter på den anden side enhver, der giver sig af med sådan virksomhed, hvad enten det sker som hovednæringsvej eller som bierhverv.

Enhver erhvervsmæssig planteproduktion skal herefter ifølge § 1 anmeldes til statens plantetilsyn, der derefter foranlediger foretaget vækstinspektion hos den pågældende. Også plantehandlere pålægges den omhandlede anmeldelsespligt.

I §2 indeholdes nærmere definitioner af begrebene: planteproducent, plantehandler, planteskole og planteskoleplanter.

I § 3 bestemmes, at kun planter, der ved vækstinspektionen er befundet sunde, må bringes i omsætning, og udenlandske planteskoleplanter må kun sælges her i landet, såfremt det godtgøres, at de opfylder de mindstekrav i sundhedsmæssig henseende, der er fastsat for omsætningen af indenlandske planter.

Er en planteproducent utilfreds med en af vækstinspektionen truffet afgørelse, gives der ham ved reglerne i § 4 en adgang til anke.

Planteproducentens pligter præciseres i § 5, hvori bestemmes følgende:

„1. Det påhviler enhver planteproducent at drage omsorg for, at kulturerne er sunde. Han skal følge de fastsatte forskrifter og de særlige anvisninger, der under vækstinspektionen måtte blive givet ham, og skal give såvel tilsynet som fællesudvalget alle de krævede oplysninger, der kan være af betydning for inspektionsarbejdet. Oplysningerne kan kræves afgivet på tro og love.

2. Er der i henhold til fællesudvalgets fremavlsarbejde mulighed for fremskaffelse af egnet sygdomsfrit formeringsmateriale, kan landbrugsministeren efter forhandling med de interesserede organisationer pålægge planteskolerne udelukkende at anvende dette til formering."

Vækstinspektionen foretages af fællesudvalget for fremavl og sundhedskontrol med havebrugsplanter, hvorimod kontrollen med, at der kun forhandles planter, der er godkendt ved vækstinspektionen, udøves af statens plantetilsyn, der skal have adgang til enhver planteskole og til enhver plantehandlers arealer, lagerrum o. s. v., ligesom det kan tilbageholde planter, der ikke godtgøres at være blevet godkendt ved vækstinspektionen (§ 6).

De med kontrollen forbundne udgifter skal ifølge § 7 afholdes af planteproducenterne og plantehandlerne efter nærmere af landbrugsministeren fastsatte regler.

Overtrædelser af loven eller de i medfør af denne fastsatte bestemmelser straffes ifølge § 8 med bøder, der pålægges af landbrugsministeren, hvis afgørelse dog kan indbringes for retten. For virksomhedernes ejere eller brugere gælder dog et i forhold til lovgivningens almindelige regler udvidet bødeansvar, idet der i paragraffens 2. stk. bestemmes følgende:

„For overtrædelser af loven eller de i medfør af denne fastsatte bestemmelser påhviler der desuden virksomhedens ejer eller bruger bødeansvar, uanset om det kan godtgøres, at overtrædelsen kan tilregnes ham som forsætlig eller uagtsom. Er ejeren eller brugeren et aktieselskab, andelsselskab eller lignende, pålægges ansvaret virksomheden som sådan. For bødeansvar fastsættes ingen forvandlingsstraf."

Loven, der ikke gælder for Færøerne og Grønland, anvendes første gang på planteskoler i sommeren 1958 og på plantehandlere efter nævnte vækstsæson og optages til revision i folketingsåret 1961-62.

Landbrugsministeren oplyste ved lovforslagets fremsættelse, at det var blevet udarbejdet, efter at ministeriet gennem Erhvervsrådet for Gartneri og Frugtavl havde modtaget en anmodning fra Dansk
Planteskoleejerforening om, at der gennemføres sundhedskontrol med erhvervsmæssigt fremstillede planteskoleplanter, således at planteskoleplanter, herunder frugttræer og frugtbuske, der erhvervsmæssigt leveres til salg på hjemmemarkedet, underkastes kontrollen.

Lovforslaget opnåede tilslutning fra alle partier og blev ved 3. behandling i folketinget vedtaget enstemmigt.
Partiernes ordførere
Chr. Thomsen (S), Henry Hansen (V), Adam Møller (KF), Frederik Slipsager (RV) og Villy Fuglsang (DKP)