L 126 Lov om udskydelse af revision af lov om lodsvæsenet.

Af: Forsvarsminister Poul Hansen (Kalundborg) (S)
Samling: 1957-58
Status: Stadfæstet
Lov nr. 119 af 06-05-1958
Ved loven bestemmes, at den i § 3, stk. 3, i lov nr. 201 af 11. juni 1954 om ændringer i lov nr. 131 af 17. april 1916 om lodsvæsenet med senere ændringer indeholdte bestemmelse, hvorefter loven skulle optages til revision i folketingsåret 1957-58, ændres derhen, at loven optages til revision i folketingsåret 1958-59.

Som begrundelse for udskydelsen af fristen anføres i bemærkningerne til det af forsvarsministeren fremsatte lovforslag:

„Ved lov nr. 201 af 11. juni 1954 blev der ved ændring af § 42 i lov nr. 131 af 17. april 1916 om lodsvæsenet sikret lodserier, hvis indtægter ikke skønnes tilstrækkelige til lodsernes livsophold, et årligt tilskud bestående af et grundbeløb og et beløb til udgifter til fartøjer og andre driftsudgifter, hvilke beløb afholdes af den ved samme lov oprettede lodsreguleringsfond.

Ifølge lovens bestemmelser består en væsentlig del af lods- reguleringsfondens indtægter i en afgift efter en i loven nærmere fastsat skala fra lodserier med særlig store indtægter.

Da denne afgift ligesom bidragene til den i samme lov omhandlede fælles lodspensionskasse beregnes som en procentafgift af lodseriernes bruttolodsindtægter, er der endvidere hjemlet adgang til en administrativ nedsættelse af afgiften til reguleringsfonden for lodserier med ekstraordinært store driftsudgifter.

Særlig af hensyn til de nye principper for lodseriernes indtægtsordning blev der i § 3, stk. 3, i den nævnte lov nr. 201 af 11. juni 1954 indført bestemmelse om revision af loven i folketingsåret 1957-58.

Fra Dansk Lodsforening er der med henblik på nævnte lovrevision fremsat forslag om forskellige ændringer i lodsloven. De væsentligste ændringsforslag går ud på indførelse af en ordning, hvorefter de afgiftspligtige lodserier får adgang til at vælge imellem, om brutto- eller nettoindtægten skal lægges til grund for beregningen af afgiften til lodsreguleringsfonden. Endvidere foreslås en pristalsregulering af indtægtsgrænsen for afgiften til fonden samt en bestemmelse om nedsættelse af afgiften til fonden, såfremt de i denne indestående midler på længere sigt skønnes tilstrækkelige til dækning af fondens forpligtelser. Endelig foreslår Lodsforeningen indføjet bestemmelser, som muliggør forhøjelse af lodsernes pensioner, såfremt lodspensionskassens status måtte tillade dette.

De af Lodsforeningen foreslåede ændringer i lodsloven, specielt med hensyn til anvendelsen af nettoindtægten som beregningsgrundlag for afgiften til reguleringsfonden, rejser en række spørgsmål blandt andet vedrørende kontrollen med lodseriernes driftsudgifter. Endvidere må det nævnte forslag antages at få indflydelse på andre bestemmelser i lodsloven, herunder navnlig beregningen af pensionsbidraget til den fælles lodspensionskasse.

De af Lodsforeningen foreslåede principielle ændringer i den i 1954 ved revision af lodsloven indførte indtægtsregulering nødvendiggør iværksættelse af en grundig undersøgelse af de forskellige problemer, forslaget rejser, forinden der kan tages stilling til forslagenes gennemførelse, og man skal derfor foreslå, at lodslovens revision udskydes til folketingsåret 1959-60."

Sidstnævnte frist blev under sagens behandling i folketinget ændret til folketingsåret 1958-59, idet der i det udvalg, som behandlede sagen, opnåedes enighed med forsvarsministeren om, at man skulle søge arbejdet med forberedelsen af lovens revision fremskyndet.

Lovforslaget mødte i folketinget tilslutning fra alle sider og vedtoges med den nævnte ændring enstemmigt.
Partiernes ordførere
Poul Hansen (Svendborg) (S), Kristen Østergaard (V), Svend Aage Fanger (KF), Morten Larsen (RV), Aage Gøting (DR) og L. Lynnerup Nielsen (DKP)