L 40 Forslag til lov om ændring af udlændingeloven, lov om midlertidig opholdstilladelse til personer, der er fordrevet fra Ukraine, og hjemrejseloven.

(Styrkelse af udlændingemyndighedernes og politiets værktøjer til kontrol af udlændinges indrejse og ophold i Danmark).

Af: Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S)
Samling: 2023-24
Status: Stadfæstet
Forslaget er et samleforslag, som har til formål at gennemføre en række ændringer i udlændingeloven, hjemrejseloven og forskellige andre love med henblik på styrket kontrol på udlændingeområdet.

Forslaget indebærer, at den såkaldte ”10-årsregel” for personer med midlertidige såvel som tidsubegrænset (permanent) opholdstilladelse ophæves, således at en opholdstilladelse til en udlænding med ophold på baggrund af asyl kan inddrages, hvis den pågældende rejser til sit hjemland på bl.a. ferie uanset varigheden af ens ophold i Danmark.

Forslaget indebærer også, at der indføres tydelig hjemmel til, at udlændingemyndigheder i forbindelse med asylsager kan indhente oplysninger fra øvrige udlændingesager, ligesom udlændingemyndighedernes mulighed for at pålægge en udlænding at give personligt møde og fremstille sin rejselegitimation udvides.

Forslaget indeholder ydermere en række ændringer i Ukraine-særloven, hvorefter personer omfattet af særloven i indkvarteringssystemet sidestilles med øvrige persongrupper med hensyn til muligheden for at pålægge ”motivationsfremmende foranstaltninger”, herunder fratagelse af kontante ydelser pga. voldelig adfærd på et asylcenter. Derudover indebærer forslaget en justering til bopælskravet for personkredsen omfattet af særloven.

Dertil lægges der i forslaget op til, at der genindføres hjemmel til, at politiet kan udsende tredjelandsborgere, der er indrejst fra Tyskland eller et nordisk land uden at inddrage udlændingemyndighederne.

Forslaget indebærer desuden, at revisionsbestemmelsen i reglerne for transportøransvar (befordringspligt) ved de indre Schengengrænser ophæves. Dertil indebærer forslaget, at der som konsekvens af en dom fra EU-domstolen i udlændingeloven fastsættes særlige processuelle regler for domstolenes behandling af visse afslag på et Schengenvisum. Endvidere gennemføres der en række ændringer til udlændingeloven som følge af ETIAS-, EES- og interoperabilitetsforordningerne som led i Danmarks deltagelse i Schengensamarbejdet.

Det forslås, at loven træder i kraft den 1. januar 2024. Visse elementer vil dog træde i kraft efter kundgørelse i Lovtidende eller efter udlændinge- og integrationsministerens bekendtgørelse.
Forslaget blev vedtaget. For stemte 89 (S, V, M, DD, LA, KF, Christian Friis Bach (RV), DF, NB og UFG), imod stemte 20 (SF, EL, RV og ALT), hverken for eller imod stemte 0.
Partiernes ordførere
Kasper Sand Kjær (S), Mads Fuglede (V), Mohammad Rona (M), Carl Valentin (SF), Peter Skaarup (DD), Steffen Larsen (LA), Brigitte Klintskov Jerkel (KF), Rosa Lund (EL), Pia Kjærsgaard (DF), Zenia Stampe (RV), Helene Brydensholt (ALT) og Kim Edberg Andersen (NB)