B 27 Forslag til folketingsbeslutning om at styrke de ansattes retssikkerhed i forbindelse med overvågning.

Samling: 2004-05 (2. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. beh. henvist til Retsudvalget (REU).

Beslutningsforslaget pålagde regeringen at styrke ansattes retssikkerhed i forbindelse med overvågning, bl.a. på følgende punkter:

- Det skulle ikke være tilladt ved brug af detektiv eller på anden måde at overvåge en ansat, når denne var sygemeldt.

- Ansatte, der blev krænket ved overvågning, skulle sikres ret til en godtgørelse.

- Tv-overvågning, som kunne omfatte følsomme oplysninger, skulle anmeldes til og eventuelt tillades og kontrolleres af Datatilsynet.

- Straffen for overtrædelse af lovgivningen skulle skærpes med henblik på at sikre en effektiv håndhævelse af reglerne. Personer, der arbejdede i private hjem, skulle omfattes af de gældende regler om overvågning.

- Iværksættelse af kontrolforanstaltninger over for ansatte skulle ske med behørig respekt for den ansattes personlige integritet og ret til personlig frihed.

- Firmaer, der opsatte tv-overvågning, skulle have autorisation hertil.

Det fremgik af bemærkningerne til forslaget, at den teknologiske udvikling af overvågningsudstyr i yderste konsekvens kunne medføre alvorlige konsekvenser for den enkelte ansatte og det psykiske arbejdsmiljø, og at der derfor var et særligt behov for at se nærmere på beskyttelsen af de ansattes integritet.
Partiernes ordførere
Karsten Nonbo (V), Lissa Mathiasen (S), Kim Christiansen (DF), Tom Behnke (KF), Simon Emil Ammitzbøll-Bille (RV), Eigil Andersen (SF) og Line Barfod (EL)