B 159 Forslag til folketingsbeslutning om kønsopdelte lønstatistikker m.v.

Samling: 2003-04
Status: 2. behandlet/Forkastet
Efter 1. beh. henvist til Arbejdsmarkedsudvalget (AMU).

Beslutningsforslaget opfordrede beskæftigelsesministeren til at sætte en bestemmelse om ligeløn i kraft senest den 1. juli 2004. Bestemmelsen skulle dreje sig om arbejdsgiveres forpligtelse til at udarbejde en lønstatistik for hele virksomheden opdelt på køn samt andre kriterier, der var relevante for aflønningen af medarbejderne.

Beslutningsforslaget opfordrede samtidig regeringen til at fremskynde ikrafttrædelsen af en bestemmelse om, at beskæftigelsesministeren og ligestillingsministeren hvert tredje år skulle udarbejde en redegørelse med status over indsatsen for at opnå ligeløn mellem kvinder og mænd.

Baggrunden for beslutningsforslaget var vedtagelsen i 2000-01 af lovforslag nr. L 215 om ændring af lov om lige løn til mænd og kvinder, som bl.a. indførte en pligt for virksomheder til at udarbejde kønsopdelte lønstatistikker fra 1. juli 2002, jf. omtalen i Årbog & Registre 2000-01 side 190.

Ikrafttrædelsestidspunktet blev imidlertid ændret med vedtagelsen af lovforslag nr. L 106 i folketingsåret 2001-02, jf. omtalen i Årbog & Registre 2001-02 side 326, som medførte, at det nu var op til beskæftigelsesministeren at beslutte, hvornår den pågældende bestemmelse skulle træde i kraft.

Forslagsstillerne ønskede med beslutningsforslaget at opfordre beskæftigelsesministeren til at sætte bestemmelsen i kraft omgående.

Beslutningsforslaget forkastet, idet 45 (S, SF, RV, EL og KD) stemte for, 58 (V, DF, KF og Anders Møller (UFG)) imod.
Partiernes ordførere
Flemming Oppfeldt (V), Lene Jensen (S), Bent Bøgsted (DF), Lars Barfoed (KF), Anne Grete Holmsgaard (SF), Naser Khader (RV) og Pernille Rosenkrantz-Theil (EL)