F 57 Hvad kan ministeren oplyse om de forestående kommuneforhandlinger med hensyn til de økonomiske rammer og de velfærdsopgaver, som kommuner og amtskommuner forventes at løse?

Af: Kristen Touborg (SF) og Aage Frandsen (SF)
Til: Finansminister Thor Pedersen (V)
Samling: 2002-03
Status: Foretaget
Under forhandlingerne fremsattes følgende:

Forslag til vedtagelse:

V 114. Af Aage Frandsen (SF).

Fremsat ............. FF 9824
Bortfaldet ............. FF 10028

V 115. Af Kristian Jensen (V), Kristian Thulesen Dahl (DF) og Lars Barfoed (KF).

Fremsat ............. FF 9830
Vedtaget .............. FF 10028

V 116. Af Ole Stavad (S).

Fremsat ............. FF 9846
Bortfaldet ............. FF 10028

Fuld tekst:

V 114. Af Aage Frandsen (SF):

»Folketinget opfordrer regeringen til i kommuneforhandlingerne at sikre, at kommuner og amtskommuner får mulighed for og økonomisk råderum til at løse deres opgaver med kvalitet i forhold til alle børn og unge samt iværksætte særlige initiativer, som forbedrer chancen for, at børn fra belastede miljøer kan vokse ud af disse miljøer og skabe et bedre liv og en bedre fremtid og dermed bryde den negative sociale arv.«

V 115. Af Kristian Jensen (V), Kristian Thulesen Dahl (DF) og Lars Barfoed (KF):

»Folketinget tager ministerens redegørelse om forhandlingerne med kommuner og amter om næste års økonomiaftale til efterretning.

Folketinget opfordrer regeringen til inden for rammerne af skattestoppet og kravene om en afdæmpet realvækst i det offentlige forbrug at sikre, at ressourcerne i den offentlige sektor prioriteres.

Folketinget noterer sig, at den økonomiske politik frem mod år 2010 giver mulighed for en realvækst - også når der er korrigeret for udviklingen i befolkningssammensætningen i de kommende år.

Endelig opfordrer Folketinget regeringen til i forhandlingerne med kommunerne at være specielt opmærksom på de økonomisk vanskeligt stillede kommuners vilkår.«

V 116. Af Ole Stavad (S):

»Idet Folketinget konstaterer, at regeringen - bl.a. med sin skatteaftale med Dansk Folkeparti - har opgivet 2010-målsætningen, pålægges regeringen at opgive sine ufinansierede skattelettelser for at leve op til målsætningen om gældsafvikling og for at skabe økonomisk råderum til realistiske økonomiske rammer i kommuner og amter, der gør det muligt at leve op til regeringens egne løfter om børnepasning, folkeskolen, ældrepleje, sygdomsbehandling og social- og sundhedsområdet i øvrigt.

Endvidere pålægges regeringen at fjerne truslen om straffeekspeditioner over for kommuner og amter, der ser sig nødsaget til at justere skatteudskrivningen for at forhindre uacceptable nedskæringer, bl.a. med baggrund i regeringens manglende efterlevelse af kommuneaftalerne for 2003.

Endelig opfordres regeringen til at optage forhandlinger med de kommunale parter om redskaber, der kan sikre, at såvel regeringen som kommuner og amter efterlever indgåede aftaler.«

Afstemning:

V 115 vedtaget med 61 stemmer (V, DF og KF) mod 48 (S, SF, RV, EL og KRF).

V 114 og V 116 var dermed bortfaldet.
Partiernes ordførere
Kristian Jensen (V), Ole Stavad (S), Kristian Thulesen Dahl (DF), Lars Barfoed (KF), Aage Frandsen (SF), Marianne Jelved (RV), Line Barfod (EL) og Jann Sjursen (KrF)