F 42 Hvad har regeringen gjort for landdistrikternes udvikling efter sin tiltræden, og hvad agter den at gøre i årene fremover for at sikre en mere afbalanceret udvikling i hele Danmark med hensyn til bosætning, økonomisk aktivitet, indkøbsmuligheder og kulturmiljøer?

Af: Kristen Touborg (SF) , Anne Baastrup (SF) og Aage Frandsen (SF)
Til: Indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V)
Samling: 2002-03
Status: Foretaget
Under forhandlingerne fremsattes følgende:

Forslag til vedtagelse:

V 84. Af Kristen Touborg (SF), Arne Toft (S), Kim Sejr (RV) og Mogens Nørgård Pedersen (KRF).

Fremsat ............. FF 7806
Bortfaldet ............. FF 7832

V 85. Af Marianne Pedersen (V), Poul Nødgaard (DF) og Else Theill Sørensen (KF).

Fremsat ............. FF 7809
Vedtaget .............. FF 7832

Fuld tekst:

V 84. Af Kristen Touborg (SF), Arne Toft (S), Kim Sejr (RV) og Mogens Nørgård Pedersen (KRF):

»Folketinget understreger vigtigheden af, at der skabes arbejdspladser og udvikling i alle områder af Danmark. Derfor skal arbejdet med udflytning og oprettelse af relevante statslige arbejdspladser fortsættes og intensiveres, som vedtaget af et enigt Folketing den 23. februar 2001.

Der skal fokuseres mere på videns- og erhvervspolitiske strategier og udvikling i regioneme i et samspil mellem kommuner, amter og stat med henblik på at sikre en selvbærende regional udvikling.

Der skal derudover sikres statslig medfinansiering af godkendte projekter i det jysk-fynske samarbejde og tilsvarende projekter i Storstrøms og Vestsjællands Amter samt på Bornholm i finanslov 2004, ligesom statslig medfinansiering af strukturprojekterne under EU's Landdistriktsprogram genindføres.

Regeringen pålægges inden udgangen af 2003 at udarbejde en redegørelse til Folketinget, der analyserer konsekvenserne af udviklingen af detailhandelens betydning for indkøbsmulighederne og livet i landdistrikterne og de mindre bysamfund.«

V 85. Af Marianne Pedersen (V), Poul Nødgaard (DF) og Else Theill Sørensen (KF):

»Folketinget anerkender, at vilkårene for aktiviteter i landdistrikterne er forbedret, idet ændringer i lovgivningen har styrket mulighederne for bosætning og erhverv.

Folketinget noterer sig dog, at der er landdistrikter, især i udkantsområder, som oplever en befolkningstilbagegang. Andre landdistrikter oplever befolkningsmæssig fremgang. Der er derfor behov for at kortlægge udviklingen i forskellige typer af landdistrikter med henblik på at belyse årsager til forskellige vækstforløb.

Folketinget opfordrer på den baggrund regeringen til fortsat at arbejde med landdistrikternes vilkår og den kommende landdistriktsredegørelse, der senest fremlægges i folketingssamlingen 2004-05, at redegøre for udviklingen i forskellige typer af landdistrikter, samt for hvilke initiativer denne udvikling eventuelt giver anledning til.«

Afstemning:

V 85 vedtaget med 60 stemmer (V, DF og KF) mod 49 (S, SF, RV, EL og KRF).

V 84 var dermed bortfaldet.
Partiernes ordførere
Marianne Pedersen (V), Arne Toft (S), Poul Nødgaard (DF), Else Theill Sørensen (KF), Kristen Touborg (SF), Kim Sejr (RV), Line Barfod (EL) og Mogens Nørgård (KrF)