L 11 Forslag til lov om ændring af pensionsafkastbeskatningsloven, selskabsskatteloven og andre skattelove.

(Livsforsikringsselskabers fradrag, pensionsafkastbeskatning af livsforsikringsbestande under administration, friholdelse for pensionsafkastskat, ejendomsdatterselskaber, akkumulerende investeringsforeninger, opdeling af udloddende investeringsforeninger m.v.).

Af: Skatteminister Svend Erik Hovmand (V)
Samling: 2001-02 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Skatteudvalget (SAU).

Efter 2. beh henvist til fornyet beh i Skatteudvalget (SAU).

Loven ændrer skattereglerne for livsforsikringsselskaber og fastlægger de pensionsbeskatningsmæssige virkninger af, at Finanstilsynet sætter et livsforsikringsselskabs forsikringsbestand m.v. under administration. Endvidere medfører loven ændringer af mere teknisk karakter af en række skattelove.

Lovforslaget var en opfølgning på lov nr. 925 af 23. oktober 2001, der gennemførte regler med henblik på at forbedre livsforsikringsselskabers solvens. Der henvises vedrørende denne lov til omtalen af lovforslag nr. L 6 i afsnit 12.B. under 1. samling.

Baggrunden for lovforslaget var ifølge bemærkningerne, at det efter terrorangrebene i USA den 11. september 2001 med kraftige aktiekursfald til følge havde vist sig, at de gældende skatteregler ikke i alle tilfælde fungerede hensigtsmæssigt i en situation med meget kraftige kursfald.

En del af lovforslaget var en genfremsættelse af lovforslag nr. L 37 (1. samling). Denne del af lovforslaget indeholdt tekniske ændringer af en række skattelove. Det fremgik af lovforslagets bemærkninger, at regeringen hermed opfyldte det tilsagn, der blev afgivet af den tidligere regering (S og RV) i forbindelse med lovforslag nr. L 93 fra folketingsåret 1999-2000, jf. omtalen i Årbog & Registre 1999-2000 side 128, og lovforslag nr. L 71 fra folketingsåret 2000-01, jf. omtalen i Årbog & Registre 2000-01 side 116.

Under lovforslagets behandling stillede skatteministeren bl.a. ændringsforslag om en ændring af den måde, hvorpå realiserede tab på aktier og ejendomme påvirker fradragsbegrænsningen.

Lovforslaget vedtaget med 110 stemmer (V, S, DF, KF, SF, RV og KRF) mod 2 (EL); 1 (Torbjørn Jacobsen (REP)) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Peter Christensen (V), Jens Peter Vernersen (S), Mikkel Dencker (DF), Charlotte Dyremose (KF), Morten Homann (SF) og Pernille Rosenkrantz-Theil (EL)