L 75 Forslag til lov om ændring af lov om værdipapirhandel m.v., lov om banker og sparekasser m.v., realkreditloven, lov om fondsmæglerselskaber, lov om investeringsforeninger og specialforeninger, lov om forsikringsvirksomhed, lov om forsikringsmæglervirksomhed samt lov om sparevirksomheder og udstedere af forudbetalte betalingskort.

(Adgang til en fondsbørs og en værdipapircentral, misbrug af intern viden og kursmanipulation m.v., ledelsens adgang til at sidde i koncernvirksomheder og bidrag til Finanstilsynet).

Af: Økonomiminister Marianne Jelved (RV)
Samling: 2000-01
Status: Stadfæstet
Efter 1.beh henvist til Erhvervsudvalget (ERU).

Efter 2.beh direkte overgang til 3.beh.

Loven gennemfører forskellige ændringer af reglerne om værdipapirhandel:

- Reglerne om insiderhandel og kursmanipulation bliver strammet, således at misbrug af intern viden og kursmanipulation i tredjelande kan straffes i overensstemmelse med straffelovens almindelige regler,

- Der bliver adgang til at etablere sikkerhedsret i forbindelse med afvikling i registrerede betalingssystemer,

- En dansk værdipapircentral eller fondsbørs skal fremover have tilladelse fra Finanstilsynet ved indgåelse af tilslutningsaftaler med ansøgere eller optagelse af medlemmer fra tredjelande (fjernmedlemskaber).

Loven medfører desuden, at bestyrelsen i et institut får kompetence til at tillade, at instituttets direktør kan deltage i den daglige ledelse af andre koncernforbundne virksomheder.

Endvidere sker der en harmonisering af reglerne om finansielle virksomheders bidrag til Finanstilsynet.

Det fremgik af bemærkningerne til lovforslaget, at der blandt andet som følge af øget samarbejde på tværs af landegrænserne var behov for tilpasninger af lovgivningen.

Lovforslaget vedtaget med 96 stemmer (S, V, KF, DF, CD, RV, KRF, FRI og Frank Dahlgaard (UP)) mod 12 (SF og EL).
Partiernes ordførere
Frode Sørensen (S), Pia Larsen (V), Pernille Sams (KF), Ole Sohn (SF), Morten Helveg Petersen (RV), Egil Møller (DF) og Frank Aaen (EL)