L 185 Forslag til lov om ændring af lov om lægemidler, lov om apoteksvirksomhed og lov om erstatning for lægemiddelskader.

(Ophævelse af apoteksforbeholdet for visse lægemidler, dosisdispensering af lægemidler, tildeling af flere apoteksbevillinger i særlige tilfælde, markedsføringstilladelser til offentlige sygehusapotekers og private sygehuses indkøb af lægemidler (private sygehusapoteker)).

Af: Sundhedsminister Arne Rolighed ()
Samling: 2000-01
Status: Stadfæstet
Titel ændret 23/5 01 fra: Forslag til lov om ændring af lov om lægemidler, lov om apoteksvirksomhed og lov om offentlig sygesikring. (Ophævelse af apoteksforbeholdet for visse lægemidler, dosisdispensering af lægemidler, tildeling af flere apoteksbevillinger i særlige tilfælde, markedsføringstilladelser til offentlige sygehusapotekers og private sygehuses indkøb af lægemidler (private sygehusapoteker).

Efter 1.beh henvist til Sundhedsudvalget (SUU).

Efter 2.beh direkte overgang til 3.beh.

Loven indebærer en række ændringer, der har til formål at modernisere lægemiddeldistributionen til forbrugerne og at øge trygheden og sikkerheden ved medicinanvendelsen for patienterne.

Loven medfører bl.a., at der indføres adgang til at forhandle en del håndkøbslægemidler uden for apotek.

Endvidere udvides apotekernes adgang til at dosispakke lægemidler til den enkelte patient. Loven indeholder desuden bestemmelser, der gør det muligt i særlige tilfælde at tildele flere apoteksbevillinger til én apoteker.

Med loven indføres endvidere adgang til, at offentlige sygehuse under visse betingelser kan opnå markedsføringstilladelse til nyudviklede lægemidler, og at private sygehuse kan etablere sygehusapotek.

Den 1. november 2000 indgik regeringspartierne, Socialistisk Folkeparti, Centrum-Demokraterne, Det Konservative Folkeparti og Venstre i forlængelse af finanslovaftalen for 2000 en aftale om modernisering og liberalisering af apotekervæsenet.

Aftalen fastlagde en række hovedprincipper, der skulle ligge til grund for lægemiddeldistributionen til borgerne, og indeholdt en række elementer, der skulle indgå i en modernisering af apotekervæsenet i Danmark. Lovforslaget indeholdt bestemmelser, der skulle implementere visse dele af aftalen.

Lovforslaget vedtaget enstemmigt med 103 stemmer.
Partiernes ordførere
Lone Møller (S), Preben Rudiengaard (V), Henriette Kjær (KF), Anni Svanholt (SF), Inger Marie Bruun-Vierø (RV), Birthe Skaarup (DF), Yvonne Herløv Andersen (CD), Tove Videbæk (KrF) og Frank Aaen (EL)