L 168 Forslag til lov om ændring af lov om banker og sparekasser m.v., realkreditloven og lov om fondsmæglerselskaber.

(Anvendelse af interne modeller til kapitaldækningsformål, etablering af filialer i andre lande og præcisering af insolvensbegrebet).

Af: Økonomiminister Marianne Jelved (RV)
Samling: 2000-01
Status: Stadfæstet
Efter 1.beh henvist til Erhvervsudvalget (ERU)

Efter 2.beh direkte overgang til 3.beh

Loven indeholder følgende elementer:

- Efter loven kan Finanstilsynet tillade, at et institut anvender interne modeller til kapitaldækningsformål.

- Der sker en præcisering af insolvensbegrebet, som indebærer, at efterstillet kapital, som er udstedt efter lovens ikrafttræden, ikke indgår ved solvensbedømmelsen af pengeinstitutter, realkreditinstitutter og fondsmæglerselskaber.

- Den eksisterende pligt for pengeinstitutter, realkreditinstitutter og fondsmæglerselskaber til at underrette Finanstilsynet ved etablering af filial udvides til at omfatte alle lande.

- Loven ophæver realkreditlovens bestemmelse om, at økonomiministeren skal godkende bestyrelsesmedlemmer for en fond eller forening, der ejer et realkreditinstitut.

Formålet med lovforslaget var blandt andet at afbøde en vis usikkerhed, som var forbundet med den efterstillede kapitals stilling i forbindelse med krise i et institut.

Under behandlingen af lovforslaget blev der vedtaget et ændringsforslag, som giver Det Finansielle Virksomhedsråd kompetence i forhold til lovforslaget. Der henvises til omtalen under L 165.

Lovforslaget vedtaget enstemmigt med 101 stemmer.
Partiernes ordførere
Sonja Mikkelsen (S), Pia Larsen (V), Pernille Sams (KF), Ole Sohn (SF), Morten Helveg Petersen (RV), Egil Møller (DF) og Ole M. Nielsen (KrF)