L 155 Forslag til lov om ændring af lov om kommunernes styrelse.

(Ændrede regler om valg af borgmester og viceborgmester i kommuner med mellemformsstyre m.v.).

Af: Indenrigsminister Karen Jespersen (S)
Samling: 2000-01
Status: Stadfæstet
Efter 1.beh henvist til Kommunaludvalget (KOU).

Efter 2.beh direkte overgang til 3.beh.

Loven giver indenrigsministeren hjemmel til at dispensere fra reglerne om indkaldelse af stedfortræder for et kommunalbestyrelsesmedlem. Endvidere får kommunalbestyrelsen i kommuner, der har mellemformsstyre, mulighed for at bestemme, at borgmesteren vælges ved samme forholdstalsvalg som formændene for de stående udvalg, og kommunalbestyrelsen får mulighed for at bemyndige økonomiudvalget til at træffe afgørelse om, hvilke kurser, som et kommunalbestyrelsesmedlem deltager i, der giver medlemmet ret til erstatning for tabt arbejdsfortjeneste og udgiftsgodtgørelse.

Herudover indeholder loven en række mindre tekniske ændringer.

Baggrunden for lovforslaget var et ønske om indførelse af en dispensationsmulighed, så kommunalbestyrelsesmedlemmer i højere grad kunne indkalde suppleanter, også ved kortvarigt forfald, og det dermed blev sikret, at balancen mellem partigrupperne i kommunalbestyrelsen ikke blev forskubbet på grund af forfald. Indførelsen af bestemmelsen om forholdstalsvalg imødekom samtidig et ønske fra Københavns Borgerrepræsentation, der havde oplevet en usædvanlig konstituering ved det foregående valg.

Lovforslaget vedtaget enstemmigt med 100 stemmer.
Partiernes ordførere
Helen Beim (S), Else Winther Andersen (V), Knud Erik Kirkegaard (KF), Kristen Touborg (SF), Inger Marie Bruun-Vierø (RV), Klaus Kjær (DF), Ebbe Kalnæs (CD) og Frank Aaen (EL)