L 189 Forslag til lov om ændring af selskabsskatteloven og lov om skattefri virksomhedsomdannelse.

(Fusion, selskabsstiftelse og virksomhedsomdannelse med skattemæssigt tilbagevirkende kraft).

Af: Skatteminister Ole Stavad (S)
Samling: 1998-99
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Skatteudvalget (SAU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Loven giver selskaber m.v. mulighed for at gennemføre en skattepligtig fusion med skattemæssig virkning fra en dato, der kan ligge op til 6 måneder forud for den endelige vedtagelse af fusionen. Endvidere medfører loven med visse ændringer en lovfæstelse af gældende praksis, hvorefter en personligt ejet virksomhed kan overdrages til ejerens nystiftede selskab med virkning op til 6 måneder forud for selve stiftelsen af selskabet. Det samme gælder et selskabs overdragelse af en virksomhed til dets nystiftede datterselskab.

Efter loven er det en betingelse, at ejeren senest 1 måned efter stiftelsen indsender kopi til skattemyndighederne af stiftelsesdokumenterne og dokumentation for, at selskabet er anmeldt til registrering i Erhvervs- og Selskabsstyrelsen.

Det fremgik af lovforslagets bemærkninger, at den første del af lovforslaget om fusion med skattemæssigt tilbagevirkende kraft havde til hensigt at afhjælpe en række praktiske problemer vedrørende udarbejdelse af ekstra regnskaber, der kunne opstå ved gennemførelse af skattepligtige fusioner som følge af, at der efter de gældende regler ikke kunne opnås overensstemmelse mellem den skattemæssige skæringsdato for fusionen og den regnskabsmæssige skæringsdato.

Vedrørende den anden del af lovforslaget om med visse ændringer at lovfæste gældende prakis for virksomhedsomdannelse med tilbagevirkende kraft fremgik det, at månedsfristen vedrørende indsendelse af dokumentation til skattemyndighederne havde til hensigt at begrænse spekulationsmuligheder og forbedre skattemyndighedernes kontrolmuligheder.

Lovforslaget vedtaget med 104 stemmer (S, V, KF, SF, DF, CD, RV, FP og KRF) mod 3 (EL).
Partiernes ordførere
Jens Peter Vernersen (S), Svend Aage Jensby (V), Tom Beck (KF), Aage Frandsen (SF), Klaus Kjær (DF), Morten Helveg Petersen (RV), Frank Aaen (EL), Flemming Kofod-Svendsen (KrF) og Christian Jensen (FP)