L 128 Forslag til lov om ændring af lov om offentlig sygesikring og lov om social service.

(Ændring af medicintilskudsregler).

Af: Sundhedsminister Carsten Koch (S)
Samling: 1998-99
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Sundhedsudvalget (SUU).

Efter 2. beh henvist til fornyet beh i Sundhedsudvalget (SUU).

Loven indeholder en omfattende omlægning af reglerne for sygesikringstilskud til lægemidler. Omlægningen indebærer bl.a., at de offentlige tilskudsmidler især anvendes til personer med et stort behov for medicin, hvilket sker ved at lade tilskuddets størrelse afhænge af den enkelte patients forbrug af tilskudsberettigede lægemidler.

Det fremgik af lovforslagets bemærkninger, at sygesikringens udgifter til medicintilskud steg med 97 pct. i perioden 1987-1996. På den baggrund nedsatte regeringen i 1997 Medicinudvalget, der bl.a. fik den opgave at beskrive og vurdere den gældende medicintilskudsordning samt komme med forslag til omlægninger af ordningen. Medicinudvalget afgav sin betænkning i juni 1998.

Ifølge bemærkningerne til lovforslaget var det regeringens opfattelse, at den foreslåede behovsafhængige tilskudsordning bedst levede op til de krav, som Medicinudvalget mente måtte stilles til et fremtidigt medicintiskudssystem.

Lovforslaget vedtaget med 90 stemmer (S, V, KF, CD, RV og KRF) mod 24 (SF, DF, EL og FP).
Partiernes ordførere
Hanne Andersen (S), Preben Rudiengaard (V), Knud Erik Kirkegaard (KF), Aage Frandsen (SF), Aase D. Madsen (DF), Morten Helveg Petersen (RV), Sonja Albrink (CD), Frank Aaen (EL), Thorkild B. Fransgaard (FP) og Tove Videbæk (KrF)