L 42 Forslag til lov om indendørs hold af drægtige søer og gylte.

Af: Justitsminister Frank Jensen (S)
Samling: 1997-98 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Retsudvalget (REU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Loven indebærer, at drægtige søer og gylte som udgangspunkt kun må holdes i løsdriftssystemer, og der opstilles visse arealkrav til disse systemer. Endvidere indeholder loven krav om, at de drægtige søer og gylte skal have adgang til overbrusningsanlæg eller andre anordninger, der kan regulere deres kropstemperatur, og til halm eller andet, der kan give dem mæthedsfølelse og opfylde deres behov for at rode.

Det fremgik af bemærkningerne, at lovforslagets formål var at sikre en bedre velfærd for drægtige søer og gylte, der holdes indendørs. Lovforslaget skulle sikre, at væsentlige adfærdsmæssige og fysiologiske behov hos dyrene blev opfyldt, bl.a. ved at de fik mulighed for at bevæge sig frit omkring. Lovforslaget byggede på en indstilling fra en arbejdsgruppe, der var nedsat af justitsministeren og fødevareministeren som en opfølgning på regeringens fødevarepolitiske redegørelse fra januar 1998.

Lovforslaget vedtaget med 100 stemmer (S, V, KF, SF, DF, CD, RV, FP og KRF) mod 3 (EL).
Partiernes ordførere
Margot Torp (S), Karsten Nonbo (V), Pernille Sams (KF), Peter Skaarup (DF), Kristen Touborg (SF), Henrik Svane (RV), Sonja Albrink (CD), Keld Albrechtsen (EL), Ole M. Nielsen (KrF) og Tom Behnke (FP)