L 190 Forslag til lov om ændring af udlændingeloven.

(Optagelse af fingeraftryk og personfotografi, foranstaltninger over for udlændinge, der ikke medvirker til udsendelse m.v., og foranstaltninger over for den, der medvirker til, at en udlænding opnår opholdstilladelse ved svig, m.v.).

Af: Indenrigsminister Birte Weiss (S)
Samling: 1996-97
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Retsudvalget (REU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Loven indeholder følgende væsentlige elementer:

- Politiet kan optage fingeraftryk af udlændinge, der ikke søger om asyl, men som afvises, udvises eller udsendes, og om hvem der er bestemte grunde til at antage, at de vil indrejse på ny og ansøge om asyl.

- Der gives hjemmel til at sammenholde oplysninger i Det Centrale Fingeraftryksregister over Asylansøgere og Uidentificerede Udlændinge m.v. (B-filen) og Det Centrale Fingeraftryksregister over Kriminelle (A-filen).

- Fingeraftryk, der modtages fra udenlandske myndigheder, kan lagres i B-filen.

- Politiet kan optage personfotografi af identificerede udlændinge og videregive fotografierne til indenlandske og udenlandske myndigheder.

- Udlændingemyndighederne kan ved familiesammenføringer kræve en DNA-test i de tilfælde, hvor slægtskabet ikke på anden måde kan anses for tilstrækkeligt dokumenteret.

- Udlændinge, der f.eks. er udvist, men som ikke vil medvirke til en udsendelse, eller udlændinge, der forstyrrer driften dér, hvor de er indkvarteret, vil ikke få dækket deres underhold bortset fra kost og logi i naturalier og sundhedsmæssige ydelser.

I bemærkningerne til lovforslaget hed det bl.a., at hensigten med forslaget var at sikre det bedst mulige grundlag for de afgørelser, Udlændingestyrelsen og Flygtningenævnet træffer som led i asylsagsbehandlingen, og at forbedre mulighederne for at imødegå et eventuelt misbrug af udlændingelovens regler om asyl og opholdstilladelse på andet grundlag.

Et ændringsforslag stillet af indenrigsministeren om indførelsen af en hjemmel til at kræve DNA-test ved familiesammenføring blev vedtaget ved lovforslagets anden behandling.

Lovforslaget vedtaget med 96 stemmer (S, V, KF, RV, FP, CD og DF) mod 15 (SF og EL).
Partiernes ordførere
Dorte Bennedsen (S), Birthe Rønn Hornbech (V), Helge Adam Møller (KF), Anne Baastrup (SF), Henrik Svane (RV), Tom Behnke (FP), Søren Søndergaard (EL) og Pia Kjærsgaard (DF)