F 8 Hvilke oplysninger kan ministeren give om regeringens bestræbelser på at gøre Danmark til fuldgyldigt medlem af Schengensamarbejdet, herunder fortsat sikring af personkontrol ved danske grænsestationer og fuld indsigt fra Folketinget og befolkningen i, hvad medlemskabet vil medføre?

Af: Kim Behnke (FP) , Tom Behnke (FP) , Kirsten Jacobsen (FP) og Annette Just (FP)
Til: Justitsminister Bjørn Rømer Westh (S)
Samling: 1996-97
Status: Foretaget
Under forhandlingerne fremsattes følgende:

Forslag om motiveret dagsorden:

D 3. Af Kim Behnke (FP).

Fremsat ............... FF 444
Bortfaldet ............... FF 486

D 4. Af Poul Qvist Jørgensen (S), Elisabeth Arnold (RV) og Sonja Albrink (CD).

Fremsat ............... FF 446
Vedtaget ................ FF 486

D 5. Af Anne Baastrup (SF) og Keld Albrechtsen (EL).

Fremsat ............... FF 458
Bortfaldet ............... FF 486

D 6. Af Kristian Thulesen Dahl (DF).

Fremsat ............... FF 473
Bortfaldet ............... FF 486

Fuld tekst:

D 3. Af Kim Behnke (FP):

»Folketinget fastslår, at det er af vital betydning for Danmark, at der også i fremtiden kan gennemføres personkontrol ved de danske grænser. Folketinget pålægger derfor regeringen,

- at Danmark ikke kan indgå aftale om medlemskab af Schengensamarbejdet, hvis konsekvensen heraf bliver, at der ikke længere kan gennemføres personkontrol ved alle danske grænseovergange og lufthavne

- at den ikke kan indgå aftale om dansk medlemskab af Schengensamarbejdet, hvis konsekvensen heraf bliver afgivelse af suverænitet, idet en sådan suverænitetsafgivelse da skal underkastes en folkeafstemning.

Folketinget går herefter over til næste sag på dagsordenen.«

D 4. Af Poul Qvist Jørgensen (S), Elisabeth Arnold (RV) og Sonja Albrink (CD):

»Idet Folketinget tilslutter sig, at regeringen sammen med de øvrige nordiske lande fortsætter forhandlingerne med henblik på landenes deltagelse i Schengensamarbejdet, og idet Folketinget noterer sig, at justitsministeren forud for undertegnelsen af en aftale om dansk medlemskab af Schengensamarbejdet på ny vil forelægge sagen for Folketinget, går Tinget over til næste sag på dagsordenen«.

D 5. Af Anne Baastrup (SF) og Keld Albrechtsen (EL):

»Folketinget opfordrer regeringen til at komme med en grundig redegørelse forud for en eventuel beslutning om Danmarks deltagelse i Schengensamarbejdet.

Folketinget går herefter over til næste sag på dagsordenen«.

D 6. Af Kristian Thulesen Dahl (DF):
»Idet Folketinget konstaterer, at regeringen arbejder kraftigt for at gøre Danmark til fuldgyldigt medlem af Schengensamarbejdet, pålægger Folketinget regeringen at meddele de øvrige Schengenlande, at Danmark kun kan tiltræde Schengensamarbejdet, såfremt dette godkendes ved en folkeafstemning i Danmark.

Folketinget går herefter over til næste sag på dagsordenen.«

Afstemning:

D 4 vedtaget med 91 stemmer (S, V, KF, RV og CD) mod 22 (SF, FP, EL og DF).

D 3, D 5 og D 6 var dermed bortfaldet.
Partiernes ordførere
Poul Qvist Jørgensen (S), Jens Kirk (V), Kent Sand Kirk (KF), Anne Baastrup (SF), Elisabeth Arnold (RV), Tom Behnke (FP), Kim Behnke (FP), Keld Albrechtsen (EL), Sonja Albrink (CD) og Kristian Thulesen Dahl (DF)