B 79 Forslag til folketingsbeslutning om ændring af forretningsordenen for Folketinget.

Af: Pia Gjellerup (S) og Jørgen Estrup (RV)
Samling: 1996-97
Status: 2. behandlet/Vedtaget
Beh sammen med L 124 og L 126.

Efter 1. beh henvist til Udvalget for Forretningsordenen (UFO).

Den foreslåede ændring giver en minister, der tillige er medlem af Folketinget, mulighed for at få meddelt orlov for den periode, hvori den pågældende er minister. Den meddelte orlov skal omfatte den pågældendes ministerperiode. Et folketingsvalg med deraf følgende bortfald af alle mandater vil dog naturligvis også medføre bortfald af orloven.

Forslaget fremsattes og behandledes sammen med forslag til lov om ændring af lov om vederlag og pension m.v. for ministre (ministerorlov).

Om den foreslåede ordning oplyses i øvrigt i bemærkningerne til forslaget:

»Ophører stedfortræderens hverv i orlovsperioden ved, at denne nedlægger hvervet, afgår ved døden eller frakendes sin valgbarhed, eller meddeles der den pågældende orlov, skal den derefter nærmest berettigede stedfortræder indtræde efter reglerne i § 92 i lov om valg til Folketinget.

En minister, der har orlov efter den foreslåede bestemmelse, bevarer ikke retten til vederlag og pensionsanciennitet i orlovsperioden, men modtager et tillæg svarende til grundvederlaget for folketingsmedlemmer, jf. det samtidig fremsatte forslag om ændring af § 2, stk. 3, i lov om vederlag og pension m.v. for ministre.«

Beslutningsforslaget vedtaget med 59 stemmer (S, SF, RV, EL og CD) mod 48 (V, KF, FP og DF).
Partiernes ordførere
Pia Gjellerup (S), Birthe Rønn Hornbech (V), Henning Grove (KF), Kjeld Rahbæk Møller (SF), Jørgen Estrup (RV), Kirsten Jacobsen (FP), Jette Gottlieb (EL) og Egil Møller (DF)