L 160 Forslag til lov om ændring af lov om menighedsråd og lov om ansættelse i stillinger i folkekirken m.v.

Af: Kirkeminister Birte Weiss (S)
Samling: 1995-96
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Kirkeudvalget (KIU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Loven ændrer bestemmelserne om menighedsråds adgang til at søge dispensation fra dele af den kirkelige lovgivning, således at dispensationsadgangen gøres uafhængig af sognets størrelse og af, om der samarbejdes med et andet menighedsråd.

Derudover suppleres reglerne om obligatorisk stedfortræderindkaldelse, og den gældende regel om indkaldelse af stedfortrædere til møder, hvor der foretages bindende afstemning i forbindelse med præstevalg, lovfæstes.

Endelig præciseres reglerne vedrørende medarbejderrepræsentantens og bistandspræsternes orientering om møder i menighedsrådet og materiale i forbindelse hermed.

Af bemærkningerne til lovforslaget fremgik det, at menighedsrådet efter den gældende lov kunne få dispensation fra dele af den kirkelige lovgivning, hvis menighedsrådet enten indgik et samarbejde med et andet menighedsråd, eller hvis der boede mere end 8.000 indbyggere i sognet.

Lovforslaget blev fremsat for at imødekomme et ønske om at udvide dispensationsmulighederne.

Lovforslaget vedtaget med 107 stemmer (S, V, KF, SF, RV, FP, CD og DF); 5 (EL) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Hanne Andersen (S), Bodil Thrane (V), Torben Rechendorff (KF), Margrete Auken (SF), Aage Brusgaard (FP), Bruno Jerup (EL) og Poul Nødgaard (DF)