L 36 Forslag til lov om strafforfølgning ved det internationale tribunal til pådømmelse af krigsforbrydelser i det tidligere Jugoslavien.

Af: Justitsminister Bjørn Rømer Westh (S)
Samling: 1994-95
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Retsudvalget (REU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Loven indebærer, at lovovertrædelser, som er omfattet af statutten og procesreglementet for det internationale tribunal til pådømmelse af krigsforbrydelser i det tidligere Jugoslavien, der er oprettet i henhold til FN's resolution 827 (1993), vedtaget af FN's Sikkerhedsråd, kan strafforfølges her i landet efter lovgivningens bestemmelser herom, statutten og procesreglementet.

Hvis tribunalet anmoder om udlevering, kan der i Danmark iværksættes strafprocessuelle indgreb, f.eks. anholdelse og
varetægtsfængsling af den pågældende med henblik på udlevering.

Sager om udlevering behandles i videst muligt omfang efter de bestående regler i udleveringsloven.

Loven indeholder endvidere nogle mere tekniske bestemmelser om retskraft, der hindrer, at den, der strafforfølges ved tribunalet, samtidig strafforfølges i Danmark for den samme handling.

Loven giver mulighed for, at justitsministeren - såfremt tribunalet tiltræder en sådan ordning - kan bestemme, at en dom, der er afsagt af tribunalet, kan fuldbyrdes her i landet. Om dette lader sig gennemføre, afhænger i første række af tribunalet. Herudover indebærer loven, at justitsministeren bemyndiges til at sætte loven i kraft i forhold til anden international strafforfølgning af
krigsforbrydelser.

Det fremgik af bemærkningerne til lovforslaget, at den nævnte resolution efter FN-pagtens art. 48 er umiddelbart bindende for medlemsstaterne, men at Justitsministeriet af de i bemærkningerne nærmere anførte grunde havde fundet det rigtigst at lade implementeringen af Sikkerhedsrådets resolution ske ved lov i dette særegne tilfælde.

Lovforslaget vedtaget enstemmigt med 132 stemmer.
Partiernes ordførere
Dorte Bennedsen (S), Svend Aage Jensby (V), Gitte Seeberg (KF), Annette Hansen (SF), Tom Behnke (FP) og Søren Søndergaard (EL)