F 25 Hvad kan regeringen oplyse om forberedelsen, gennemførelsen og opfølgningen af verdenstopmødet om social udvikling den 6.-12. marts 1995, herunder om topmødets opfølgning i dansk udviklings- og socialpolitik?

Til: Minister for udviklingsbistand Poul Nielson (S)
Samling: 1994-95
Status: Foretaget
Under forhandlingerne fremsattes følgende:

Forslag om motiveret dagsorden:

D 43. Af Lotte Henriksen (S), Hanne Severinsen (V), Pia Christmas-Møller (KF), Anni Svanholt (SF), Jørgen Estrup (RV) og Arne Melchior (CD).

Fremsat ................ FF 3499
Vedtaget ................ FF 3522

D 44. Af Tom Behnke (FP).

Fremsat ................ FF 3507
Bortfaldet ............... FF 3522

D 45. Af Bruno Jerup (EL).

Fremsat ................ FF 3515
Bortfaldet ............... FF 4522

Fuld tekst:

D 43. Af Lotte Henriksen (S), Hanne Severinsen (V), Pia Christmas-Møller (KF), Anni Svanholt (SF), Jørgen Estrup (RV) og Arne Melchior (CD):

»Idet Folketinget tager regeringens oplysninger om forberedelsen, gennemførelsen og opfølgningen af verdenstopmødet om social udvikling den 6.-12. marts 1995 til efterretning, opfordrer Folketinget regeringen til at arbejde for,

- at topmødet udbygger landenes internationale forpligtelser vedrørende 0,7 pct.-målsætningen, eftergivelse af udviklingslandenes gæld, menneskerettigheder, ligestilling, befolkningsspørgsmål og bæredygtig udvikling, som vedtaget i Agenda 21, samt tilskynder til at bringe den nationale lovgivning i overensstemmelse med konventioner og andre internationale aftaler,

- at 20:20-princippet vedtages på topmødet, og at fattigdomsbekæmpelse bliver det grundlæggende princip i udviklingsbistanden, såvel bilateralt som multilateralt, herunder også i Verdensbanken og de regionale udviklingsbanker samt i udviklingslandene selv,

- at der sker en effektiv og integreret opfølgning i FN-systemet af Det Sociale Topmøde og de tidligere års FN-konferencer,

- at FN løbende måler og vurderer verdens sociale udvikling i forhold til Det Sociale Topmødes resultater, samt

- i februar 1996 at give Folketinget en redegørelse specielt om opfølgningen af Det Sociale Topmøde.

Folketinget går herefter over til næste sag på dagsordenen.«

D 44. Af Tom Behnke (FP):

»Folketinget pålægger regeringen at arbejde aktivt for, at slutdokumentet fra FN's sociale topmøde i København 1995 får en ordlyd, der respekterer følgende synspunkter:

1) De økonomisk velstillede lande opfordres til at afstå fra at optage lån på det internationale lånemarked for derigennem at give bedre plads til, at økonomisk dårligt stillede lande kan opnå bedre og billigere låneaftaler.

2) Fri markedsøkonomi og vækst er den eneste farbare vej til bedring af befolkningernes vilkår i alle verdens lande.

3) Staters overgreb mod landenes befolkninger og deres fundamentale menneskerettigheder skal fordømmes og bekæmpes overalt.

4) Staters overgreb mod befolkninger har altid skabt menneskelige tragedier, hvorfor internationale aftaler må bygge på individets rettigheder og ukrænkelige ret til fri udfoldelse.

5) Social tryghed og menneskelig trivsel er aldrig resultatet af statslig styring og indgreb, men kun mulig, når mennesker har personlig og økonomisk frihed.

6) Totalitære ideologier har bragt så megen menneskelig ulykke, tragedie og armod, at de må afvises som relevante i den fremtidige udvikling for en bedre verden.

Folketinget går herefter over til næste sag på dagsordenen.«

D 45. Af Bruno Jerup (EL):

»Idet Folketinget konstaterer, at udviklingslandenes sociale forhold er katastrofale, og at en ændring af dette kræver grundlæggende strukturelle ændringer i verdensøkonomien, opfordrer Folketinget regeringen til bl.a. i forbindelse med FN's sociale topmøde fra 6.-12. marts at arbejde for:

At de nuværende strukturtilpasningsprogrammer afvikles og erstattes af sociale genopretningsprogrammer i FN-regi, der bl.a. finansieres af udviklingsbistand.

At topmødet udbygger landenes internationale forpligtelser ved 0,7 pct.-målsætningen, og at denne skal være opfyldt inden år 2005.

At topmødet fastslår retten til udbygning af handelsrelaterede socialt og økologisk orienterede beskyttelsesforanstaltninger, herunder told og afgifter og investeringspolitik.

At de industrialiserede lande skal åbne deres markeder for varer fra udviklingslandene.

At landene har ret til regulering af eller afskaffelse af markedsøkonomi og erstatning af denne med andre produktionsformer, herunder at de i sluterklæringen ikke opfordres til at overlade basale sociale forhold til de frie markedskræfter.

At topmødet fastsætter en tidsplan på 2 år til den endelige afvikling af den tredje verdens gæld, bilateral som multilateral, som første skridt et stop for yderligere rentetilskrivning og en annullering af Afrikas gæld.

At der arbejdes for, at 20:20-princippet bliver det mindste niveau i omlægningen af bistanden, og at den rettes mod basale sociale forhold.

At der indføres en skat på valutatransaktioner for at beskytte svage økonomier og for at skabe kapital til fattigdomsbekæmpelse for de allersvageste lande.

At der sker en effektiv og integreret opfølgning i FN-systemet af det sociale topmøde og de tidligere års FN-konferencer.

At FN løbende måler og vurderer verdens sociale udvikling i forhold til det sociale topmødes resultater, bl.a. ved at der skabes sammenlignelige sociale indikatorer.

At der i februar 1996 gives Folketinget en redegørelse specielt om opfølgningen af det sociale topmøde.

Folketinget går herefter over til næste sag på dagsordenen.«

Afstemning:

D 43 vedtaget med 106 stemmer (S, V, KF, SF, RV og CD) mod 7 (FP); 5 (EL) stemte hverken for eller imod.

D 44 og D 45 var dermed bortfaldet.
Partiernes ordførere
Lotte Henriksen (S), Hanne Severinsen (V), Pia Christmas-Møller (KF), Anni Svanholt (SF), Tom Behnke (FP), Jørgen Estrup (RV), Bruno Jerup (EL) og Arne Melchior (CD)