B 31 Forslag til folketingsbeslutning om Danmarks ratifikation af den af Den Internationale Arbejdskonference i Genéve 1989 vedtagne konvention nr. 169 vedrørende oprindelige folk og stammefolk i selvstændige stater.

Af: Arbejdsminister Jytte Andersen (S)
Samling: 1994-95
Status: 2. behandlet/Vedtaget
Efter 1. beh henvist til Udenrigsudvalget (URU).

Ved folketingsbeslutningen udtaler Folketinget sin tilslutning til, at den af Den Internationale Arbejdskonference i 1989 vedtagne konvention nr. 169 vedrørende oprindelige folk og stammefolk i selvstændinge stater ratificeres med virkning for Kongeriget Danmark.

Det fremgik af fremsættelsestalen, at beslutningsforslaget bl.a. ville indebære, at Danmark påtager sig en folkeretlig forpligtelse til at opretholde en retstilstand, hvorefter den oprindelige grønlandske befolkning skal konsulteres, inden der iværksættes eller tillades programmer vedrørende udforskning eller udnyttelse af mineraler eller underjordiske ressourcer.

En ratifikation ville endvidere indebære, at Danmark påtager sig en folkeretligt bindende forpligtelse til at sikre den oprindelige grønlandske befolkning del i udbyttet samt til at sikre den oprindelige grønlandske befolkning en rimelig erstatning for enhver skade, der er en følge af den pågældende virksomhed.

Beslutningsforslaget vedtaget enstemmigt med 135 stemmer.
Partiernes ordførere
Hans-Pavia Rosing (S), Jens Hald (V), Henriette Kjær (KF), Anni Svanholt (SF), Pia Kjærsgaard (FP), Jørgen Estrup (RV) og Keld Albrechtsen (EL)