B 29 Forslag til folketingsbeslutning om fremme af medarbejdereje i dansk erhvervsliv.

Samling: 1994-95
Status: Bortfaldet
Efter 1. beh henvist til Erhvervsudvalget (ERU).

Beslutningsforslaget havde følgende ordlyd:

»Folketinget opfordrer regeringen til snarest at fremsætte lovforslag til fremme af medarbejdereje i dansk erhvervsliv.

Lovforslaget skal indrettes således, at der i såvel eksisterende som nye virksomheder skabes mulighed for at etablere reelt medeje af virksomhederne efter følgende retningslinjer:

1. Loven skal definere virksomheder med medarbejdereje eller medarbejderejeandel som:

a. Virksomheder, hvor der er oprettet en medarbejderfond, hvor fondens midler fortrinsvis investeres i virksomheden.

b. Medarbejderfonden kan bestå af individuelle kapitalindskud (som skal kunne hæves ved pension) og en kollektiv del, der i princippet indestår i virksomheden i al fremtid.

c. Hvor den kollektive del af den samlede kapital i medarbejderfonden er mindst 50 pct.

d. Hvor fondens overskud tilgår fonden.

e. Hvor indflydelsen i medarbejderfonden for den individuelle kapitalandel kan være i forhold til indskyderkapital eller efter andelsprincippet. Medens indflydelse på den kollektive del skal være efter andelsprincippet. Fordelingen af indflydelsen mellem den individuelle del og den kollektive del skal være i forhold til indskuddet.

f. Hvor ansatte, der har været i virksomheden i mindst 1 år, har adgang til at købe andele i medarbejderfonden.

g. Hvor adgang til indflydelse på medarbejderfonden er sikret, når en medarbejder har indbetalt eller lavet opsparingsaftale for et indskud, som maksimalt svarer til 1 månedsløn for en fuldtidsansat i den type stilling. Adgang til indflydelse på den kollektive del af medarbejderfonden skal dog kunne gøres afhængig af, at man ikke er fratrådt og har fået ansættelse i en anden virksomhed.

h. Hvor medarbejderfondens indflydelse på virksomheden mindst er i forhold til indskudt kapital, og hvor medarbejderfonden uanset indskuddets størrelse er garanteret en plads i virksomhedens bestyrelse.

2. Loven skal sikre, at medarbejdereje kan etableres trinvis, idet der med henblik på de tilfælde, hvor medarbejderne starter som mindretalsejere, etableres en særlig mindretalsbeskyttelse med bl.a. et halvt års varsel og forkøbsret, hvis flertalsejeren ønsker at sælge eller
fusionere virksomheden. Der skal desuden sikres medarbejderfonden en forkøbsret ved aktieemission eller ved handel med andele eller anparter uden om fondsbørsen.

3. I forhold til de individuelle indskud i medarbejderfonden skal loven sikre:

a. At de individuelle indskud i medarbejderfonden kan hæves ved pensionering. Desuden skal de kunne hæves og indskydes som medarbejderkapital i en anden virksomhed eller indskydes i en pensionsopsparing i tilfælde, hvor medarbejderen afskediges.

b. At medarbejderfonden, når en medarbejder fratræder frivilligt uden at gå på pension, kan beslutte, om fonden ønsker at købe den fratrådte medarbejders individuelle indskud ud af fonden, eller ønsker, at de fortsat skal indestå i fonden. Udbetales medarbejderens indestående, skal midlerne indgå i ny medarbejderkapital eller i en pensionsopsparing.

4. Loven skal sikre, at der etableres mulighed for støttet uvildig rådgivning for medarbejdergrupper, som ønsker at indgå i hel eller delvis medarbejderovertagelse af virksomheder. Rådgivningen skal omfatte:

a. Juridiske og organisatoriske forhold.

b. Regnskabsmæssige forhold.

5. Loven skal sikre en gunstig ramme for finansiering af
hel eller delvis medarbejderovertagelse ved:

a. Gunstige lånevilkår for individuelle kapitalindskud med 50 pct. kaution fra staten.

b. Gunstige lånevilkår for indskud i den kollektive del af medarbejderfond med 50 pct. kaution fra staten.

c. At indskud fra virksomheden på de individuelle kapitalkonti efter fastsatte principper skal være skattefri efter reglerne for pensionsopsparing.

d. At indskud fra virksomheden i den kollektive del af medarbejderfonden skal være skattefri.

e. Mulighed for løbende skattefri opsparing (tilsvarende begunstiget pensionsopsparing) på indtil 15 pct. af bruttolønnen i 5 år. Derefter maks. 5 pct., medmindre der for de resterende 10 pct. indgås en risikospredningsaftale gennem en kollektiv pensionskasse.

f. At arve-, gave- og avancebeskatning kan indefryses i den kollektive del af medarbejderfonden ved salg af en virksomhed til medarbejdereje, hvor mere end 50 pct. af medarbejderne indgår i medarbejderejet. Det skal kunne ske både ved helt og delvist salg.

6. Loven skal fastsætte principper for anvendelse og beskatning af den kollektive del af medarbejderfonden, hvis virksomheden lukker eller sælges.

7. Medarbejderfondens midler skal bl.a. kunne indgå i en låne- og finansieringsfond for medarbejderfonde.«

Ifølge beslutningsforslagets bemærkninger havde de økonomiske kræfter bevirket, at der var sket en stadig koncentration af ejendomsretten til produktionsmidlerne både nationalt og internationalt. Derved var der sket en udtynding af enkeltmandsejede virksomheder og en koncentration af magten i de traditionelt bredt folkeligt ejede virksomheder.
Partiernes ordførere
Per Kaalund (S), Svend Erik Hovmand (V), Kai Dige Bach (KF), Kjeld Rahbæk Møller (SF), Kirsten Jacobsen (FP), Bjørn Elmquist (RV) og Frank Aaen (EL)