L 81 Forslag til lov om ændring af lov om indkomstbeskatning af aktieselskaber m.v. (selskabsskatteloven). (Ændringer i acontoskatteordningen

Af: Skatteminister Ole Stavad (S)
Samling: 1993-94 (1. samling)
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Skatteudvalget (SAU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Loven ændrer acontoskatteordningen for selskaber, således at der kan ske fælles skatteberegning og dermed også en efterfølgende fælles opkrævning af skatten hos moderselskabet for de sambeskattede selskaber. I konsekvens heraf påhviler den samlede skat for sambeskattede selskaber moderselskabet, og sambeskattede selskaber hæfter altid solidarisk for indkomstskatter m.v., der vedrører sambeskatningsperioden.

Som følge af det rentefald, der er konstateret siden acontoskatteordningens gennemførelse, er 9-pct.-godtgørelsen til overskydende skat nedsat til 7 pct. og 2½-pct.-tillæggene ved frivillig acontoindbetalinger nedsat til 2 pct.

Maksimeringsreglen for godtgørelsen ved tilbagebetaling af overskydende skat er ændret, så der nu tages udgangspunkt i skatten for det aktuelle indkomstår. For sambeskattede selskaber m.v. tages der tilsvarende udgangspunkt i moderselskabets skat.

Bestemmelsen i selskabslovens § 17, stk. 4, om eftergivelse af skat, som er pålignet holdingselskaber, er ophævet.

Loven har som hovedregel virkning fra og med indkomståret 1994. Reglen om, at den samlede indkomstskat, restskat eller overskydende skat beregnes hos moderselskabet m.v., har dog virkning fra og med indkomståret 1993.

Reglen om solidarisk hæftelse for sambeskattede selskaber m.v. har virkning for indkomstskat, acontoskat og restskat samt tillæg og renter vedrørende indkomståret 1993 og senere indkomstår.

Lovforslaget vedtaget emstemmigt med 128 stemmer (S, KF, V, SF, FP, CD, RV og KRF).
Partiernes ordførere
Klaus Hækkerup (S), Peter Brixtofte (V), Knud Erik Kirkegaard (KF), Kai Dige Bach (KF), Ebba Strange (SF), Jens Thoft (SF), Ole Donner (FP) og Elisabeth Arnold (RV)