L 80 Forslag til lov om ændring af forskellige skattelove.

(Justeringer af skatteomlægningen).

Af: Skatteminister Ole Stavad (S)
Samling: 1993-94 (1. samling)
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Skatteudvalget (SAU).

Efter 2. beh henvist til fornyet beh i Skatteudvalget (SAU).

Loven går bl.a. ud på følgende:

Reglerne om opgørelse af aktieavance ændres, således at mulighederne for at opnå tekniske tab ved afståelse af aktier hindres. Der indføres endvidere regler, der skal hindre skattearbitrage ved hjælp af skatteomlægningens overgangsregler for medarbejderaktier. Desuden genindføres betingelsen om, at ved en skattefri virksomhedsomdannelse skal den, der foranstalter omdannelsen, blive hovedaktionær. Således får deltagere i skattebegunstigede anpartsprojekter ikke utilsigtet mulighed for yderligere skattefordele.

Reglerne om beskatning af ejendomsavance ændres, således at den reelle fortjeneste beskattes, når værdien af en mælkekvote indgår i avanceberegningen.

Ikrafttrædelsesbestemmelsen for reglerne om fradrag ved omlægning af kontantlån præciseres. Herudover indsættes der en prioriteringsregel om, at i det omfang, kurstabet ved omlægning af kontantlån medregnes ved indkomstopgørelsen efter reglerne i kursgevinstloven, har disse regler fortrinsret i forhold til kurstabsreglerne i ligningslovens § 6.

For anskaffelses- og overdragelsessummer for goodwill, hvor vederlaget er fastsat ved bindende aftale før 19. maj 1993, indføres samme overgangsregel i relation til virksomhedsskattelovens regler om indskudskonto og afkastgrundlag som for goodwill erhvervet før 19. maj 1993.

Der indføres nærmere regler for den skattemæssige behandling af selskabers fortjeneste eller tab ved salg af udlejningsdriftsmidler i anskaffelsesåret eller det følgende år. Desuden ændres investeringsfondsloven. Det sker bl.a. ved, at fradragsretten for et såkaldt straksafskrivningsberettiget udlejningsdriftsmiddel udelukkes, hvis der er anvendt henlæggelser fra investeringsfond til en forlods afskrivning på driftsmidlet.

De forenklede regler om værdiansættelse af personalegoder udvides til også at omfatte personer, der gennem valg til en politisk eller anden tillidspost modtager vederlag i form af naturalier.

Skattefrihed for dødsboer under en vis grænse udvides.

Endelig ændres reglerne om konkursboers aktieindkomst.

Ved en række love, der blev vedtaget i juni måned 1993, gennemførte regeringen en skattereform, der bestod i en omfattende omlægning af skattesystemet. Lovforslaget medførte en række tekniske justeringer og præciseringer af de meget omfattende lovændringer.

Lovforslaget vedtaget med 68 stemmer (S, CD, RV og KRF) mod 8 (FP); 53 (KF, V og SF) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Klaus Hækkerup (S), Erik Larsen (V), Kai Dige Bach (KF), Jens Thoft (SF), Ole Donner (FP), Bente Juncker (CD), Elisabeth Arnold (RV) og Ole M. Nielsen (KrF)