L 165 Forslag til lov om ændring af forskellige skattelove.

(Beskatning af investeringsforeninger og deres medlemmer m.v).

Af: Skatteminister Ole Stavad (S)
Samling: 1993-94 (1. samling)
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Skatteudvalget (SAU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Selskabsmedlemmer af såkaldte akkumulerende investeringsforeninger skal nu medregne udlodninger fra disse med 66 pct. på samme måde som aktieudbytte.

Udlodninger fra udloddende investeringer hos selskabsmedlemmer skal behandles som de indkomstarter, der danner grundlag for udlodningerne. Det vil i hovedtrækkene sige, at den del af udlodningerne, der er renter, kursgevinster og aktieavancer, som hidtil medregnes med 100 pct. ved salg inden 3 år, mens den del af udlodningerne, der er aktieudbytter, nu skal medregnes med 66 pct.

Udloddende investeringsforeninger skal fremover altid opgøre realiserede fortjenester og tab på børsnoterede aktier, der har været ejet i mindre end 3 år, efter gennemsnitsmetoden.

Tabsfradragsretten for selskaber m.v. er udvidet, således at der også opnås tabsfradrag, selv om investeringsforeningen har anbragt en del af midlerne i finansielle kontrakter. Endvidere er tabsfradragsreglen for personer udvidet. Udlodninger fra akkumulerende investeringsforeninger skal beskattes som aktieindkomst ligesom aktieudbytte.

Der er indført en overgangsregel for visse fradragsberettigede tab efter aktieavancebeskatningslovens § 2 og § 4, stk. 3.

Endelig er der gennemført en ændring i lov om omkostningsdækning af udgifter til sagkyndig bistand i skattesager.

Lovforslaget vedtaget med 98 stemmer (S, KF, V, FP, CD, RV og KRF) mod 9 (SF).
Partiernes ordførere
Pia Gjellerup (S), Svend Aage Jensby (V), Christian Overdal Aagaard (KF), Jens Thoft (SF), Ole Donner (FP), Jørgen Estrup (RV) og Ole M. Nielsen (KrF)