L 74 Forslag til lov om ændring af ophavsretsloven.

(Edb-programmer).

Af: Kulturminister Grethe Rostbøll ()
Samling: 1992-93
Status: Stadfæstet
Efter 1.beh henvist til Kulturudvalget (KUU).

Efter 2.beh henvist til fornyet beh i Kulturudvalget (KUU).

Følgende regler i ophavsretsloven indsættes eller ændres ved loven:

- reglerne om edb-programmer, der er frembragt i ansættelsesforhold,

- reglerne vedrørende udlejning af edb-programmer,

- reglerne om fremstilling af kopier,

- bestemmelser, der giver adgang til at foretage dekompilering. Herved forstås, at brugeren af et edb-program får ret til på visse nærmere angivne betingelser at kopiere og ændre et edb-program, når dette er en forudsætning for at skaffe de oplysninger, der er nødvendige for at bringe alle programmel- og maskineldele til at arbejde sammen med andet programmel og maskinel.

- bestemmelser, der fastsætter bødestraf for at omsætte eller besidde midler til i kommercielt øjemed at fjerne eller omgå kopispærringer i edb-programmer.

Lovforslaget opfyldte de forpligtelser, der er fastsat i Rådets direktiv om retlig beskyttelse af edb-programmer (91/250/EØF). Lovforslaget indeholdt derfor kun bestemmelser, der skulle være gennemført i national lovgivning inden den 1. januar 1993.

Af bemærkningerne til lovforslaget fremgik det, at det var hensigten, at der i løbet af 1993 skulle gennemføres en generel revision af ophavsretslovgivningen i samarbejde med de øvrige nordiske lande. Den generelle revision ville være baseret på de 8 delbetænkninger, der var afgivet af Ophavsretsudvalget i perioden 1976-1990 samt på de efterfølgende forhandlinger med de andre nordiske lande. Det nærværende forslag blev udelukkende fremsat, fordi direktivet om retlig beskyttelse af edb-programmer skulle gennemføres i national lovgivning inden den 1. januar 1993; en gennemførelse kunne derfor ikke afvente den generelle lovrevision i foråret.

Lovforslaget vedtaget enstemmigt med 114 stemmer (S, KF, V, SF, FP, CD, RV og KRF).
Partiernes ordførere
Poul Qvist Jørgensen (S), Birthe Rønn Hornbech (V), Pernille Sams (KF), Pernille Frahm (SF), Kim Behnke (FP), Ole Vig Jensen (RV), Charlotte Enevoldsen (CD) og Henning Lysholm (KrF)