L 300 Forslag til lov om ændring af lov om energiafgift af mineralolieprodukter m.v.

(Afgiftsforhøjelser m.v.).

Af: Skatteminister Ole Stavad (S)
Samling: 1992-93
Status: Stadfæstet
Beh sammen med L 299, L 301, L 302, L 303, L 304 og L 305.

Efter 1.beh henvist til Skatteudvalget (SAU).

Efter 2.beh henvist til fornyet beh i Skatteudvalget (SAU).

Loven forhøjer afgifterne på gas- og dieselolie og petroleum, der anvendes som motorbrændstof, let dieselolie, blyholdig benzin, blyfri benzin og autogas.

Af bemærkningerne fremgik, at øget anvendelse af grønne afgifter udgjorde et af de centrale elementer i regeringens forslag til skatteomlægninger 1994-98. En nedsættelse af indkomstskatterne ville have en positiv virkning på effektiviteten i samfundet og yde et bidrag til en varig nedsættelse af den del af arbejdsløsheden, der ikke er betinget af konjunkturerne. Modsat ville de samfundsøkonomiske omkostninger kunne reduceres og effektiviteten i samfundet øges ved i videre udstrækning at pålægge varer, der enten i fremstillingsprocessen eller ved forbruget giver anledning til miljøbelastninger, nye eller højere afgifter. Målet var, at forbrugerne ud over fremstillingsprisen også skulle betale de omkostninger, forbruget påførte den øvrige del af samfundet.

En øget anvendelse af miljøafgifter ville understøtte princippet om, at forureneren betaler for den belastning, der påføres samfundet. Men samtidig ville anvendelsen af miljøafgifter indebære en belønning i form af nedsat afgiftsbetaling for den, der kunne reducere sin belastning af miljøet.

Lovforslaget var et led i skattereformen, som omfattede 23 lovforslag (L 283-305), hvortil der henvises.

Lovforslaget vedtaget med 74 stemmer (S, SF, CD, RV og KRF) mod 54 (KF, V og FP).
Partiernes ordførere
Bjarne Laustsen (S), Charlotte Antonsen (V), Christian Overdal Aagaard (KF), Jes Lunde (SF), Ole Donner (FP), Elisabeth Arnold (RV) og Knud Glønborg (KrF)