L 181 Forslag til lov om forbud mod anvendelse af genetiske test ved ansættelser og ved tegning af pensioner og forsikringer.

Samling: 1992-93
Status: Bortfaldet
Udvalgsberetning 09-09-1993 B 3505.

Efter 1.beh henvist til Arbejdsmarkedsudvalget (AMU).

Lovforslaget indeholdt et forbud mod at bruge genetiske test ved ansættelser og ved tegning af pensioner og forsikringer. En genetisk test blev defineret som enhver analyse, der på baggrund af en persons arveanlæg giver mulighed for at sige noget om personens egenskaber og sandsynlighed for at blive syg.

Ifølge forslaget skulle arbejdsministeren have mulighed for at dispensere fra forbuddet efter at have indhentet et samtykke fra Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg.

Lovforslaget blev fremsat som et alternativ til arbejdsministerens forslag om samme emne, jf. lovforslag nr. L 44 ovenfor. I forhold til dette indeholdt lovforslaget en betydelig bredere definition af begrebet en genetisk test.

Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg afholdt den 24. maj 1993 en høring om brugen af genetiske test ved ansættelser og tegning af pensioner og forsikringer. På den baggrund afgav udvalget i september 1993 en beretning over begge lovforslag. Udvalget opfordrede heri arbejdsministeren til at nedsætte et udvalg, der skulle udarbejde et nyt lovforslag om problemerne for arbejdsmarkedet. Derimod var der enighed om at udskille de forsikrings- og pensionsmæssige problemer. Det nye lovforslag skulle senest fremsættes i januar 1994.
Partiernes ordførere
Jan Petersen (S), Charlotte Antonsen (V), Per Stig Møller (KF), Kjeld Rahbæk Møller (SF), Poul Nødgaard (FP), Svend Aage Jensen (CD), Jørgen Estrup (RV) og Knud Glønborg (KrF)