F 2 Hvorledes vil regeringen sikre, at ejere af fast ejendom - hvis økonomi i forvejen er tynget af de høje skatter i Danmark - ikke bliver yderligere belastet på grund af de store stigninger i værdiansættelserne i forbindelse med den 19. alm. vurdering?

Til: Statsminister Poul Schlüter (KF)
Samling: 1992-93
Status: Foretaget
Under forhandlingerne fremsattes følgende:

Forslag om motiverede dagsordener:

D 9. Af Kirsten Jacobsen (FP).

Fremsat ............... FF 1838
Bortfaldet ............... FF 1904

D 10. Af Pia Gjellerup (S), Pernille Sams (KF), Mejdahl (V), Jes Lunde (SF), Elisabeth Arnold (RV) og Lysholm Christensen (KRF).

Fremsat ............... FF 1841
Vedtaget ............... FF 1904

D 11. Af Bente Juncker (CD).

Fremsat ............... FF 1854
Bortfaldet ............... FF 1904

Fuld tekst:

D 9. Af Kirsten Jacobsen (FP):

»Idet Folketinget konstaterer, at den 19. alm. vurdering har givet større stigninger end forudset, at den aftale, regeringen har indgået med kommunerne om at holde skatterne i ro, ikke er fulgt, samt at Folketinget i sin dagsorden af 15. maj 1990 udtaler, at boligejernes samlede skattemæssige situation ikke må forringes ved fremtidige ændringer af skattesystemet, pålægger Folketinget regeringen:

- at neutralisere virkningerne af den 19. alm. vurdering for 1993,

- at tage initiativ til, at begrundede klager over ejendomsvurderingen får opsættende virkning, og

- at nedsætte et udvalg, der hurtigst muligt skal fremkomme med forslag til en »vurderingsreform«, der i praksis lever op til vurderingslovens § 6 om, at en ejendom skal vurderes på grundlag af værdien »i handel og vandel, såfremt købesummen skulle erlægges kontant.«

Tinget går herefter over til næste sag på dagsordenen.«

D 10. Af Pia Gjellerup (S), Pernille Sams (KF), Mejdahl (V), Jes Lunde (SF), Elisabeth Arnold (RV) og Lysholm Christensen (KRF):

»Idet Folketinget noterer sig, at der ikke i Tinget har været flertal for en ændring af vurderingsorganisationen som aftalt i kommuneaftalen af 23. maj 1989, opfordrer Folketinget regeringen til at forberede en reform af ejendomsvurderingen, hvori indgår

- drøftelser med kommunerne om disses fremtidige administrative opgaver i vurderingsorganisationen,

- gennemførelse af årlige vurderinger, senest med virkning fra den 1. januar 1995,

- en styrkelse af Landsskatterettens ressourcer på vurderingsområdet - som led i et fristyrelsesprojekt - med henblik på at nedbringe sagsbehandlingstiden og

- initiativ til, at ejerne af fast ejendom modtager fyldigere information om grundlaget for de fastsatte vurderinger samtidig med, at man modtager vurderingsmeddelelserne.

Tinget går herefter over til næste sag på dagsordenen.«

D 11. Af Bente Juncker (CD):

»Idet Folketinget konstaterer, at de negative skattemæssige virkninger af den 19. alm. ejendomsvurdering set i forhold til de foregående års faldende ejendomsværdier ved de årlige reguleringer er af et sådant omfang, at de bør afbødes, pålægges regeringen:

- at tilpasse lejeværdibeskatningen for 1992 således, at statens provenu holdes uændret i forhold til seneste årsregulering,

- at gøre de kommunale grundskatter fradragsberettigede fra senest 1994.

Folketinget går herefter over til næste sag på dagsordenen.«

Afstemning:

D 10 vedtaget med 97 stemmer (S, KF, V, SF, RV og KRF) mod 8 (FP); 5 (CD) stemte hverken for eller imod.

D 9 og D 11 var dermed bortfaldet.
Partiernes ordførere
Pia Gjellerup (S), Christian Mejdahl (V), Pernille Sams (KF), Jes Lunde (SF), Kim Behnke (FP), Kirsten Jacobsen (FP), Bente Juncker (CD), Elisabeth Arnold (RV) og Henning Lysholm (KrF)