B 92 Forslag til folketingsbeslutning om direkte demokrati (indførelse af regionale vejledende folkeafstemninger ved vælgerinitiativ).

Samling: 1992-93
Status: 2. behandlet/Forkastet
Efter 1. beh henvist til Kommunaludvalget (KOU).

Beslutningsforslaget havde følgende ordlyd:

»Folketinget opfordrer regeringen til at fremsætte lovforslag, der sikrer, at der kan afholdes vejledende folkeafstemninger efter følgende retningslinier:

1. Regionale folkeafstemninger afholdes, når 5 pct. af de vælgere, der er optaget på valglisten i den eller de pågældende kommuner og amtskommuner, anmoder herom.

2. Anmodning om afholdelse af folkeafstemning skal være skriftlig og indeholde angivelse af det afstemningstema, der ønskes prøvet ved afstemningen.

3. Afstemningens udfald afgøres ved almindeligt stemmeflertal og er vejledende for kommunen eller amtsrådet respektive for den eller de administrative myndigheder, der berøres af afstemningstemaet.

4. Indenrigsministeriet fører tilsyn med, at anmodning om afholdelse af folkeafstemning tilfredsstiller formelle krav (antal underskrifter), og tilrettelægger afstemningen.«

Af bemærkningerne til forslaget fremgik, at efter forslagsstillernes mening ville regler om vejledende folkeafstemninger betyde en afgørende styrkelse af folkestyret og give en tiltrængt modernisering af den politiske beslutningsproces og hermed inddrage befolkningen i de politiske beslutninger.

Beslutningsforslaget forkastet, idet 7 (FP) stemte for, 111 (S, KF, V, SF, CD, RV og KRF) imod.
Partiernes ordførere
Poul Erik Dyrlund (S), Erik Larsen (V), Christian Overdal Aagaard (KF), Pernille Frahm (SF), Poul Nødgaard (FP), Ebbe Lundgaard (RV) og Charlotte Enevoldsen (CD)