L 97 Forslag til lov om kuldioxidafgift af visse energiprodukter.

Af: Skatteminister Anders Fogh Rasmussen (V)
Samling: 1991-92
Status: Stadfæstet
Beh sammen med L 92-96, L 98 og L 99.

Efter 1. beh henvist til Skatteudvalget.

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Efter loven skal der lægges en særlig kuldioxidafgift på de varer, der er afgiftspligtige efter lov om afgift af visse olieprodukter, lov om afgift af stenkul, brunkul og koks m.v., lov om afgift af elektricitet og lov om afgift af gas. Afgiften er på 100 kr. pr. ton CO2 for private, herunder ikkemomsregistrerede virksomheder, og 50 kr. pr. ton CO2 for momsregistrerede virksomheder. Da der ikke kan opkræves to forskellige afgifter af samme vare, er det nødvendigt at differentiere afgiften gennem en refusionsordning, så halvdelen af afgiften for de momsregistrerede virksomheder refunderes sammen med afgifterne efter de gældende energiafgiftslove.

Et flertal i Folketinget havde med vedtagelsen af beslutningsforslag B 52, jf. Årbog & Registre 1990-91, side 360, pålagt regeringen at fremsætte forslag om afgift på udledning af kuldioxid (CO2).

Lovforslagene nr. L 97, L 98 og L 99 blev udarbejdet efter de retningslinier, der var udstukket i beslutningsforslaget. Der henvises også til lovforslagene nr. L 92-L 96 fremsat af energiministeren.

Lovens ikrafttrædelsestidspunkt blev under behandlingen udskudt fra 1. januar 1992 til 1. marts 1992.

Lovforslaget vedtaget med 71 stemmer (S, SF og RV) mod 63
(KF, V, FP, CD og KRF).
Partiernes ordførere
Poul Nielson (S), Peter Hansen-Nord (V), Flemming Hansen (KF), Jes Lunde (SF), Kim Behnke (FP), Peter Duetoft (CD), Jens Bilgrav-Nielsen (RV) og Flemming Kofod-Svendsen (KrF)